PST-tillitsvalgt mener Skei Grande gikk for langt

KRITISERES FOR KRITIKK: PSTs hovedtillitsvalgt reagerer på kritikken fra Venstre-leder Trine Skei Grande. Foto: Krister Sørbø / NTB scanpix Les mer Lukk

PST-hovedtillitsvalgt Lasse Roen mener at Venstre-leder Trine Skei Grande bommer når hun beskylder Politiets sikkerhetstjeneste for ukultur etter avsløringer om ulovlig overvåking av kjellerbod i en terrorsak.

– Jeg reagerer på Skei Grandes språkbruk. Det å stemple en hel organisasjon med ukultur og trekke inn forhistorien med POT, det er å trekke det altfor langt, sier Roen som er hovedtillitsvalgt i Oslo politiforening ved PST.

Da Stortingets kontrollutvalg for de hemmelige tjenestene (EOS-utvalget) la fram sin årsmelding torsdag, var en av konklusjonene at PST drev ulovlig fjernsynsovervåking av en kjellerbod da de i 2010 etterforsket en mistenkt som senere ble dømt til tre og et halvt års fengsel for terrorplanlegging.

Helheten

Roen mener at Skei Grande må begrunne hvor i EOS-utvalgets rapport hun finner støtte for å omtale hele PST som befengt med en ukultur.

Les også: Kritiserer PST for ukultur

– Jeg ville ikke ha brukt ordet ukultur om våre folkevalgte hvis det ble avdekket lov- eller regelbrudd begått av våre folkevalgte, uten samtidig å se til helhetsbildet.

Fant støtte

Roen sier at PST mente å ha grunnlag for videoovervåkingen av kjellerboden basert på et rundskriv fra Riksadvokaten.

– Det burde bekymre Skei Grande og andre politikere langt mer at PST for eksempel ikke har lov til å overvåke bombematerialet i en låve hvis det er en mulighet for at personer kan bli fanget i linsen, sier polititillitsmannen.

Forventningsgap

Roen opplever at det ikke er sammenheng mellom forventninger til og rammevilkår for PST.

– Vi etterlyser mer konstruktive utspill fra politikerne når de uttaler seg om hvordan sikkerhetstjenesten skal gjøre jobben. Det var den samme Skei Grande som i etterkant av 22. juli uttalte at hun forventet at PST overvåket hele internett. Vi opplever at det er et stort misforhold mellom forventninger, oppfatninger og rammebetingelser som tjenesten skal forholde seg til, sier han.

Les flere nyheter