Ber om frifinnelse for Christoffers mor

VITNET MOT DATTEREN: Mormoren til Christoffer Gjerstad Kihle, Ragnhild Gjerstad, vitnet mot sin egen datter i Tønsberg tingrett onsdag. Foto: Steinar Schjetne / NTB scanpix. Les mer Lukk

Forsvareren til den 37 år gamle moren til Christoffer Gjerstad Kihle ber om at hun frifinnes. Aktor mener moren må dømmes for passivt å ha medvirket til sønnens død.

Aktor Kjetil Baustad Egelie mener stefaren mishandlet åtte år gamle Christoffer til døde mens moren måtte ha forstått hva som skjedde, og ber om at 37-åringen dømmes til betinget fengsel i to og et halvt år.

Ifølge Aftenposten la både Egelie og kvinnens forsvarer, advokat Thomas Randby, vekt på at det har gått over sju år siden sønnen ble drept. Mens aktor ber Tønsberg tingrett gi moren en betydelig strafferabatt, krever Randby full frifinnelse.

Nektet forklaring

Forsvareren ikke er overrasket over at aktor ba om å gjøre en eventuell straff betinget.

– Dette er et juridisk område med liten rettspraksis, og før saken eventuelt hadde kommet opp for Høyesterett ville den være ni år gammel. Jeg tviler på at de da hadde gjort deler av straffen ubetinget, sier Randby til Aftenposten.

Les også: Ambulanse trodde Christoffer hadde tatt sitt eget liv

Stefaren er tidligere dømt i saken. Mannen soner en åtte år lang fengselsstraff for å ha mishandlet Christoffer så voldsomt at gutten døde av store hodeskader han ble påført timer før. Verken Tønsberg tingrett eller Agder lagmannsrett festet lit til mannens skyldnekt da saken mot ham ble behandlet i 2008 og 2009.

Under rettssaken mot guttens mor, som han fremdeles er gift med, nektet han å forklare seg. Moren mener fortsatt at ektemannen er uskyldig.

– Må ha visst

Aktor mener de mange skadene og Christoffers utseende burde gjort at moren til åtteåringen mistenkte at noe skjedde. Han pekte på at volden skjedde hjemme hos Christoffer, og at den neppe har foregått lydløst. Egelie legger til grunn at det er stefaren som har begått volden, og heller ikke Randby lanserte noen annen kandidat som overgriper.

– Volden må ha gitt lyd. Og et barn som blir utsatt for vold, er heller ikke lydløst, sier Egelie.

– Voldsomt stress

Moren erkjenner ikke straffskyld. Hun mener også at stefaren er uskyldig dømt.

Les også: Mormor tror Christoffer ble truet til taushet

– Jeg vil ikke argumentere for at Christoffer har skadet seg selv med vilje, eller at han begikk selvmord. Christoffer ble utsatt for en betydelig grad av grov vold, og han døde av de skadene han ble påført, sa forsvarer Randby i sin prosedyre fredag.

Både aktor og forsvarer fremhevet at 37-åringen over lengre tid har levd under voldsomt stress som følge av sønnens død, tiltale og dom mot ektemannen og tap av omsorgsansvaret for de to barna hun har med Christoffers stefar.

Massiv medieomtale

Moren ble tidlig anmeldt, men saken mot henne ble henlagt flere ganger, i likhet med saken mot stefaren. Først etter ordre fra Riksadvokaten i juni i fjor, ble moren tiltalt for passiv medvirkning til legemsfornærmelse med døden til følge.

Les også: Evnene til Christoffers mor avgjørende for skyld

– Hennes stress begynte ikke den dagen Christoffer døde 2. februar 2005, men betydelig før. Dagen før var hun innkalt til en bekymringssamtale på skolen, og aktor legger opp til at hun der og da skulle forstå alt og med en gang forandre atferd, sa Randby

– Ikke prinsippsak

Aktor la også vekt på den massive medieomtalen som belastende for henne.

– Dette er et område hvor jeg mener vi må reagere strengt, fordi passiviteten skal straffes strengt. Hadde hun vært tiltalt sammen med stefar, burde hun fått to år og ni måneder til tre års fengsel, sa Egelie i sin prosedyre i Tønsberg tingrett.

Les også: Mor: Spurte om skadene, men fikk ikke svar

Randby er uenig i påtalemyndighetens fremhevelse av saken som en viktig prinsippsak.– Det er blitt en gammel sak med gamle bevis, etterforskningen har vært svært mangelfull og det foreligger særlige forhold ved hennes evnenivå, sa forsvareren.

Les også: Christoffers mor nekter straffskyld

Les flere nyheter