Suu Kyi: Valget i Myanmar blir ikke fritt

Aung San Suu Kyi stiller til valg i Myanmar for første gang siden 1990. Her ler hun mens hun svarer på spørsmål fra media ved huset hennes fredag. Foto: Barbara Walton - EPA/NTB scanpix. Les mer Lukk

Søndagens suppleringsvalg i Myanmar blir ikke fritt og rettferdig, sier opposisjonsleder Aung San Suu Kyi. Selv har hun ingen planer om en ministerpost – i denne omgang.

Suu Kyi, som vant Nobels fredspris i 1991, stiller selv til valg for første gang siden 1990. Men valget blir ikke demokratisk, slår hun fast.

– Vi kan ikke se på det som et virkelig fritt og rettferdig valg dersom vi tar i betraktning det som har skjedd her i løpet av de siste månedene, sier Suu Kyi.

Selv har hun ingen planer om å bli minister i landets militærstøttede regjering dersom hun blir valgt inn i nasjonalforsamlingen i valget søndag..

– Jeg har ikke til hensikt å forlate det parlamentet som jeg har kjempet så hardt for å komme inn i, sier hun.

I Myanmar må ministre forlate sine eventuelle plasser i nasjonalforsamlingen.

Les også: Fredsprisvinner stiller til valg

Uakseptabelt

Opposisjonslederen viser til uregelmessigheter i valgkampen, der regimet blant annet forbød hennes eget parti, Det nasjonale demokratiforbundet (NDL), å benytte idrettsarenaer til sine valgmøter.

– Uregelmessighetene går ut over det som er akseptabelt i et demokratisk valg, sier Suu Kyi.

– Men vi er likevel fast bestemt på å fortsette, fordi det er dette folket ønsker. Vi angrer ikke på at vi stiller, legger hun til.

Suu Kyi fikk sensurert en fjernsynstale og fikk ikke snakke om overgrep begått av de militære, som har styrt Myanmar mer eller mindre sammenhengende siden uavhengigheten.

Les også: Hva skal landet hete?

Utelatt

I hennes eget valgdistrikt ble det oppdaget at hundrevis av døde personer sto oppført i manntallet, mens 1.300 velgere var utelatt.

I én landsby ble innbyggerne tvunget til å delta på et valgmøte i regi av USDP, partiet de militære opprettet foran skandalevalget i 2010.

President Thein Sein har beklaget «unødvendige feil» i manntallet, men forsikrer at myndighetene gjør alt for at søndagens valg skal bli fritt og rettferdig.

I motsetning til under valget i 2010 har myndighetene også invitert utenlandske observatører og journalister til å følge valget.

Les også: Suu Kyi vil endre Myanmars grunnlov

Les flere nyheter