Holder NATO ansvarlig for at båtflyktninger døde

Ifølge opplysninger The Guardian har innhentet skal franske Charles de Gaulle ha vært i området flyktningebåten drev til. Foto: Scanpix/AP. Les mer Lukk

Europarådet holder NATO ansvarlig for at 63 båtflyktninger mistet livet under fjorårets bombing av Libya.

72 afrikanske flyktninger, 50 menn, 20 kvinner og to babyer, klatret i slutten av mars i fjor om bord i en liten båt i Tripoli i Libya og satte kursen mot Europa.

Bare ni av dem overlevde ferden, mens de andre omkom i løpet av de to ukene båten drev omkring i Middelhavet.

Rundt dem på alle kanter var marinefartøy fra NATO-land, og over dem fløy det daglig et stort antall NATO-fly.

Hadde muligheten

– Man hadde mange muligheter til å berge livene til personene om bord i denne båten, men de ble forspilt, heter det i en rapport fra Europarådet.

Les også: Ingen besvarte nødanrop – 61 døde

Ingen fartøy i området forbarmet seg over båtflyktningene, til tross for nødanropene de sendte ut.

– NATO reagerte ikke på nødanropene, selv om det var militære fartøy under NATO-kontroll i båtens nærhet da de ble sendt ut, slår Europarådet videre fast.

Helikopter

Den spanske fregatten Mendez Nunez var ifølge rapporten bare 17 kilometer unna, og et NATO-helikopter slapp ved et tilfelle kjeks og vann ned til den overfylte småbåten, men vendte aldri tilbake.

Les også: NATO: - Ignorerte ikke båtflyktninger i nød

Et stort marinefartøy «var i nærkontakt med båten, men overså åpenbare nødsignaler», slår Europarådet fast. Ifølge de overlevende var dette marinefartøyet trolig italiensk.

Saksøker

En fransk støttegruppe (GISTI) vil nå saksøke det franske forsvaret på vegne av de ni som overlevde tragedien, og det er også varslet lignende søksmål i andre europeiske land.

Europarådet krever samtidig at NATO frigjør satellittbilder fra Middelhavet, som eventuelt kan gi svar på hvilke marinefartøy som befant seg i nærheten av båtflyktningene.

Slike satellittbilder vil kunne danne grunnlag for søksmål mot dem som overså båtflyktningenes bønn om hjelp, heter det i en resolusjon som ble vedtatt torsdag.

Berget andre

En talskvinne for NATO bekrefter at forsvarsalliansen 27. mars i fjor ble varslet av italienske myndigheter om at en småbåt trolig var i vansker, og at dette ble videreformidlet til alle NATO-fartøy i området.

Ifølge talskvinnen Oana Lungescu foreligger det likevel ingen dokumentasjon som tyder på at NATO-fartøy var i kontakt med båtflyktningene.

Marinefartøy og fly fra NATO bidro imidlertid til å berge over 600 andre båtflyktninger i området i løpet av de sju månedene Libya-operasjonen pågikk, opplyser hun.

Les flere nyheter her