Eskil Pedersen skal ikke vitne i terrorsaken

VITNER IKKE: AUF-leder Eskil Pedersen. Foto: Heiko Junge/NTB scanpix Les mer Lukk

Forsvarerne og Anders Behring Breivik er nå enige om alle navn på vitnelisten. AUF-leder Eskil Pedersen blir ikke innkalt. Forsvarene håper å få bevisoppgaven klar fredag.

Hovedforsvarerne Geir Lippestad og Vibeke Hein Bæra hadde opprinnelig tatt mål av seg å få overlevert bevisoppgaven til Oslo tingrett torsdag. Det rakk de imidlertid ikke.

– Vi har hatt et møte med klienten og blitt omforent om alle navnene på listen. Det står likevel igjen mye arbeid med å kontakte alle vitnene for å vurdere og kvalitetssikre om det er vitner som vi kan bruke i saken. Men vi håper å bli ferdig fredag, sier Bæra.

– Tilregnelig

Torsdag kveld meldte Aftenposten at forsvarerne ikke har planer om å stevne AUF-leder Eskil Pedersen. Bæra minner om at det fortsatt vil være mulig å legge til nye vitner mens rettssaken pågår.

– Men slik det er nå, vil vi stevne vitner som er forenlig med vårt mål, og vår hovedoppgave blir å overbevise retten om at vår klient skal vurderes og dømmes som tilregnelig, forklarer hun.

Les også: Breivik vil ikke stevne moren som vitne

Det er allerede kjent at påtalemyndigheten ikke har Pedersen på sin vitneliste.

Krekar og Bhatti

Tirsdag ble det kjent at forsvarerne ønsket Anders Behring Breiviks mor som vitne. I samtalen på Ila fengsel onsdag, gjorde Breivik det imidlertid klart at han ikke ville at hun skulle møte i retten eller involveres i saken, ifølge Dagbladet.

Les også: Breivik skrev om tanker rundt 22/7 i brev til kvinne

Det er allerede kjent at forsvaret vil stevne de ekstreme muslimene mulla Krekar, Arfan Bhatti og Mohyeldeen Mohammad, for å vise at det finnes muslimer som deler Breiviks politiske analyse. Den sterkt islamkritiske bloggeren Fjordman er også ønsket som vitne. Andre sentrale vitner for forsvaret er helsepersonell som kan tale for at Breivik er tilregnelig, samt eksperter som kan fortelle at hans politiske ideologi deles av flere, og ikke trenger være et produkt av sinnssykdom.

Les flere nyheter