Nå starter idretten jobben med å få politisk ja til OL

JOBBER FOR NYTT NORSK OL: Idrettspresident Børre Rognlien og hans styre innkaller til ekstraordinært ting for å vedta at Norge skal søke OL i 2022. Her er han etter onsdagens styremøte med 1. visepresident Jorodd Asphjell og 2. visepresident Kristin Kloster Aasen. (Foto: Jo Brenden, NTB scanpix) Les mer Lukk

Idretten sier ja til et nytt OL i Oslo i 2022, og nå starter jobben med å få overbevist politikerne om at Norge trenger et nytt OL, 28 år etter OL-suksessen på Lillehammer.

– Fram til nå har det vært både formelle og uformelle møter med sentrale politikere og med staten, men allerede i morgen (fredag) vil vi be om møter med regjeringen ved kulturdepartementet og med politisk ledelse i Oslo kommune, forteller idrettspresident Børre Rognlien til NTB.

Idrettsstyret brukte en liten time på å bestemme seg for å innkalle til et ekstraordinært ting i Stjørdal 9. og 10. juni, og der skal idretten selv vedta å gå inn for en ny norsk OL-søknad.

Les også: Oslo satser på Kvitfjell og er med på OL-laget

– Vi føler at vi har bred tilslutning fra egen organisasjon i denne saken. Det har vært arrangert møter med både særforbund og idrettskretser, og oppslutningen om å gå for en ny norsk OL-søknad har vært formidabel, sier Rognlien.

– Jeg sa en gang, blant annet til NTB, at oppslutningen i egne rekker måtte være på minst 60 prosent for at vi skulle gå videre med denne saken. Nå føler jeg at oppslutningen er mye større enn det.

Les også: Oslo utarbeider OL-skisse på halvannen måned

Rognlien og resten av idrettsstyret er overbevist om at det ekstraordinære tinget kommer til å vedta forslaget om å gå for en ny OL-søknad, og ingenting tyder på at stemningen vil snu.

Oslo kommune kommer til å behandle denne saket i bystyremøtet sitt 23. mai, og også i hovedstaden er stemningen blant politikerne overveiende positiv.

Dårlig tid

Norges Idrettsforbund, Oslo kommune og staten har svært dårlig tid på seg til å fremme søknaden, for allerede i mars 2014 må Den internasjonale olympiske komité (IOK) ha den ferdige søknaden i hende. Et halvt år før må idrettsforbundet bekrefte overfor IOK at Norge virkelig vil være på søkerlisten.

Les også: Under halvparten sier ja til OL i Oslo

– Vi skal ha søknaden klar innen utgangen av dette året, og deretter vil tiden fram til vi gir IOK endelig beskjed høsten 2013 å gå med til kvalitetssikring av søknaden. Veldig mange departementer kommer til å bli involvert i denne saken, og Staten kommer også til å la eksterne tallknusere se på budsjettene. Kvalitetssikringen av søknaden er viktig og vil ta tid. Det har vi erfaring med fra tilsvarende saker de siste årene, sier NIFs generalsekretær Inge Andersen til NTB.

Det kommer også til å bli nedsatt arbeidsgrupper både i idrettsforbundet og i de berørte kommunene etter at vedtaket om å gå for en OL-søknad trolig blir klart på det ekstraordinære tinget.

Viktig

Børre Rognlien understreker at det er viktig for norsk idrett å sende en ny OL-søknad. Han mener også det er en viktig sak for det norske samfunnet, men samtidig sier han til NTB at han ikke ønsker å presse et OL-arrangement på folk.

Les også: Bruk av tippemidler kan stoppe norsk OL-søknad

– Alle prosjekter av denne størrelsesordenen blir gjerne overskygget av tvil blant folk flest her i landet, men dette er også en prosess. Jeg kan nevne at 60 prosent av befolkningen støttet Lillehammer-OL da det startet. I etterkant kunne det virke som om oppslutningen var 100 prosent, og det har den vært siden.

Rognlien sier at det er IOK som først og fremst måler oppslutningen i befolkningen, men i og med at oppslutningen er så bred i norsk idrett, virker det ikke som om han frykter at folk flest skal vende tommelen ned.

Les også: Heiberg: - Vinter-OL til Oslo

– Jeg kan vel ikke si annet enn at jeg er spent på hva folk flest vil si om dette etter hvert som arbeidet skrider fram og tiden går, sier idrettspresidenten.

Rognlien ble valgt til ny president i norsk idrett for litt under et år siden.

– Da jeg ble valgt på tinget i Oslo i fjor, drømte jeg ikke om at jeg skulle bruke mest tid på en ny norsk OL-søknad i mitt første år som idrettspresident. Men slik er det blitt fordi München ikke vant fram med sin søknad i 2018, sier Rognlien.

5. mai kommer idrettsstyret til å fatte vedtak om hvorvidt andre saker, som behandlingen av forbudet mot høydehus her i landet, også skal tas opp på det ekstraordinære tinget. Foreløpig er det bare klart at tinget i Stjørdal 9. og 10. juni skal ta stilling til om norsk idrett skal melde seg på i kampen om OL i 2022.

Les flere nyheter