Breivik vil ikke stevne moren som vitne

– VIL IKKE AT MOREN INVOLVERES: Anders Behring Breivik nekter forsvarerne å stevne moren som vitne i rettssaken. Foto: NTB scanpix Les mer Lukk

Anders Behring Breivik ønsker ikke at moren skal vitne i terrorsaken mot han.

Tirsdag sa Breiviks forsvarer Geir Lippestad at de ønsket Anders Behring Breiviks mor som vitne. Men etter en samtale med Breivik onsdag vil de ikke kreve at hun stiller retten, skriver Dagbladet.

– Når han ikke ønsker det, så vil vi ikke jobbe for at hun skal møte i retten, selv om hun fra et tradisjonelt forsvarerståsted ville vært et sentralt vitne for å belyse ham som person, sier medforsvarer Vibeke Hein Bæra til avisen.

– Han er veldig klar på at han ikke ønsker at moren skal involveres i saken i det hele tatt, sier Bæra.

Les også: Frykter danske Breivik-kopier

Forsvarerne ønsket i utgangspunktet at moren skulle vitne, fordi de anser henne som et sentralt vitne i bevisførselen knyttet til Breviks tilregnelighet.

Men moren, som er stevnet som vitne av statsadvokatene, vil etter det avisen kjenner til ikke stille i retten under noen omstendighet. Moren har ikke forklaringsplikt i saken.

Les også: 10 ting som gikk feil 22. juli

Statsadvokatene har foreløpig ikke bestemt seg om de vil be moren møte i retten hvis hun ikke vil forklare seg. Statsadvokat Inga Bejer Engh sier de mener hun er et viktig vitne for å få opplyst saken.

– Hun har bodd sammen med ham fra 2006 og fram til våren 2011, hun er derfor et viktig vitne, sier Engh.

Les flere nyheter