Syria

- Angriper systematisk barn

TRAGEDIE: En alvorlig skadet gutt bæres bort etter kamper i Nord Syria. Se video nederst i saken hvor en mann løper gjennom bomberegnet fra syriske regjeringsstyrker. (Foto: NTB Scanpix). Les mer Lukk

Det syriske regimets overgrep rammer barn – systematisk og med overlegg, mener FNs menneskerettssjef.

– De har gått etter barna. Hundrevis er pågrepet og torturert. Det er skrekkelig, sier menneskerettssjef Navi Pillay til BBC.

– Barn er blitt skutt i knærne, holdt sammen med voksne under umenneskelige forhold, nektet medisinsk behandling for skadene, enten holdt som gisler eller som kilder.

Les også: Iran gir Syria sin fulle støtte

Barn i fengsel

Pillay sier hun er svært bekymret for situasjonen for flere hundre barn som holdes i varetekt. Syrias president Bashar al-Assad kan få stoppet fengslingene og drapene på sivile øyeblikkelig, mener hun.

– President Assad kan enkelt beordre en stans i drapene, og drapene vil opphøre, sier hun og mener FNs sikkerhetsråd har nok informasjon til at Syria kan havne i Den internasjonale straffedomstolen i Haag.

Les også: Fredsplan gir neppe umiddelbar kampstans i Syria

Holder Assad ansvarlig

Assads regime kommer til å bli holdt ansvarlig for overgrepene soldatene utfører, understreker hun.

Se også: Kampene raser før forsoningsmøtet

– Rent faktisk er det nok bevis som peker mot at mange av disse handlingene er utført av sikkerhetsstyrkene og at de må ha blitt godkjent eller hatt medvirkning fra høyeste hold, sier hun.

Her løper han gjennom bomberegnet:

Les flere nyheter fra ABC Nyheter