Vil fengsle Krekar for nye trusler:

Krekar skal også ha truet Bondevik

Mulla Krekar ble pågrepet av tjenestemenn fra PST og Oslo politidistrikt tirsdag. Krekar ble mandag dømt til fem års fengsel for drapstrusler. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB Scanpix) Les mer Lukk

PST vil ha trusseldømte mulla Krekar fengslet i åtte uker for å ha truet tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik, norske politifolk og nordmenn generelt gjennom helgen.

Helt på tampen av rettssaken som mandag førte til en dom i Oslo tingrett på fem års fengsel, skal Krekar ha kommet med nye trusler, rettet mot norske interesser i utlandet og mot norske politifolk.

Terrorceller

Bondeviks pressekontakt, kommunikasjonsrådgiver Nikolai Hegertun i Oslosenteret for fred, bekrefter overfor VG at Bondevik er blitt varslet av politiet om de nye truslene.

I tillegg skal han ha kommet med generelle trusler. Ifølge Dagbladet ytret Krekar ønske om dødelige angrep i Norge om han ble fengslet, og ifølge TV 2 har han oppfordret til kidnapping av nordmenn så lenge han eventuelt sitter fengslet.

Les også: – Krekar kan ikke holde på sånn

Krekar skal også ha beskrevet det PST oppfatter som oppbygging av terrorceller i Norge.

Det førte til at Krekar ble pågrepet på nytt tirsdag ettermiddag av Politiets sikkerhetstjeneste (PST) med bistand fra Oslo politidistrikt.

– Krekar vil bli fremstilt i Oslo tingrett onsdag med begjæring om åtte ukers varetektsfengsling, sier kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i PST til NTB.

– Politisk pågripelse

Krekars forsvarere, Arvid Sjødin og Brynjar Meling, mener at pågripelsen er politisk:

– Dette er uheldig. Mandag mente de ikke at vilkårene for å pågripe var til stede, og da er det er rart at de endrer mening i løpet av et døgn. Her kan det virke som at de har latt det politiske presset veie tungt, sier Sjødin til NTB.

Les også: Krekar dømt for drapstrusler

Meling kaller pågripelsen tirsdag for en maktdemonstrasjon for å vise muskler.

– Dette oppleves som politisk styrt, sier Meling til TV 2.

«Tikkende bombe»

Justispolitikere sto i rad og rekke og berømmet pågripelsen tirsdag, samtidig som de avviste at de har hatt noe med den å gjøre.

– På bakgrunn av nye trusler i helgen er det betryggende at han pågripes. Dette viser at han ikke kan fortsette på denne måten, sier Jan Bøhler (Ap) til NTB.

Les også: Krekar skal ha kommet med nye trusler

Bøhler understreker at politikerne representerer den lovgivende makt, og ikke har noe med pågripelsen å gjøre.

André Oktay Dahl (H) omtalte Krekar som «en tikkende bombe med null respekt for våre verdier», mens Venstre-leder Trine Skei Grande uttalte at Krekar har hånet det norske fellesskapet.

Justiskomiteens leder Per Sandberg (Frp) mente at pågripelsen var på sin plass:

– Nå som han har fått en dom er det helt på sin plass at han pågripes, sa han til TV 2.

Væpnet politi

Krekar ble pågrepet i sin leilighet på Tøyen i Oslo. Flere bevæpnede politifolk deltok. På vei inn i den ventende politibilen ropte mullaen «Lenge leve islam».

Les også: Krekar gikk til angrep på TV 2-team

– Det ser ut til at han var forberedt på at han kunne bli pågrepet, sier Krekars advokat Meling.

Krekars leilighet ble ransaket etter pågripelsen. Det er ikke kjent hvilke funn som eventuelt ble gjort, men politiet lette trolig blant annet etter spor av datatrafikk.

Nye trusler

Både PST og statsadvokat Marit Bakkevig sier til NTB at pågripelsen og den nye siktelsen mot Krekar er et resultat av en kombinasjon av mandagens dom og ferske trusler.

Bred politisk enighet om Krekar-dommen

– Grunnlaget for pågripelsen er at han opprettholder truslene han er dømt for. Han opprettholdt truslene gjennom rettssaken, og han har fremsatt nye trusler i helgen. Dette gjør at vi mener det foreligger en overhengende fare for gjentakelse, sier Hugubakken.

– Dommen beskriver en etablert trusselsituasjon, sier Bakkevik.

Påtaleansvarlig Signe Aalling i PST sier at det i tillegg er egnet til å støte allmennhetens rettsfølelse dersom Krekar blir gående som en fri mann etter mandagens dom.

– Det kan også skape utrygghet med Krekar på frifot, sier hun til VG.

TV 2-anmeldelse

Etter domsavsigelsen mandag ville mullaen bare uttale seg til den arabiske TV-kanalen Al Jazeera. På kvelden dukket han opp i TV 2s lokaler sammen med to journalister fra kanalen for å snakke på link med en reporter fra Al Jazeeras hovedkvarter i Doha i Qatar.

Her får Krekar dommen

På vei ut ba et filmteam fra TV 2 om en kommentar. Krekar ble sint, slo til journalistens mikrofon og deretter fotografens kamera. Opptrinnet ble filmet og vil bli politianmeldt.

Les flere nyheter her