Syrias regime godtar Annans fredsplan

Syria godtar fredsplanen fra Kofi Annan, som er spesialutsending til Syria for FN og Den arabiske liga. Foto: Denis Sinjakov (Reuters) Les mer Lukk

Konflikten i Syria kan være et skritt nærmere en løsning etter at det syriske regimet har godtatt sekspunktsplanen til spesialutsending Kofi Annan.

– Den syriske regjeringen har skrevet til spesialutsending Kofi Annan og godtatt hans sekspunktsplan, som er støttet av FNs sikkerhetsråd, sier Annans talsmann Ahmad Fawsi i en uttalelse tirsdag.

Planen innebærer blant annet umiddelbar stans i voldsbruken og at syriske regjeringsstyrker trekker seg ut av opprørsdominerte byer. Den krever dessuten at hjelpeorganisasjoner får adgang til å frakte nødhjelp inn til beleirede byer, og at det opprettes en dialog mellom regimet til president Bashar al-Assad og opposisjonen.

Selv sier Annan, ifølge talsmannen, at Syrias aksept av planen er et viktig skritt, men at det viktigste likevel blir å få gjennomført planen.

Les også: Hevder syriske styrker har gått inn i Libanon

Kina støtter planen

Annan var tirsdag i Beijing der han ba Kina om støtte til å få løst den blodige konflikten i Syria. Kina oppfordret da alle parter i Syria til å samarbeide med Annan.

– Vi hadde gode samtaler om Syria, sa Annan etter sitt møte med statsminister Wen Jiabao.

– Kinesiske myndigheter lover å jobbe sammen med meg og andre medlemmer av Sikkerhetsrådet for å sikre at sekspunktsplanen blir iverksatt, sa Annan.

Sammen med Russland har Kina vært lite villig til å fordømme Assad-regimet og lagt ned veto i FNs sikkerhetsråd mot nye resolusjoner som skulle fordømme voldsbruken i Syria.

Kritisk Medvedev

Russlands president Dmitrij Medvedev mener det er «kortsiktig» å tro at krisen i Syria vil bli løst bare ved at Assad går med på å trekke seg.

– Å tro at Assads avgang betyr at alle problemene er fjernet, er en svært kortsiktig holdning. Alle skjønner at dersom dette skjer, vil konflikten høyst sannsynlig fortsette, sier Medvedev.

Les også: Norge stenger ambassaden i Damaskus

Tirsdag møttes også representanter for ulike syriske opprørsgrupper i Istanbul i Tyrkia. Målet med møtet er å framstå som et samlet og effektivt alternativ til Assad og hans regime, noe som i sin tur skal utløse mer internasjonal støtte.

Nye fronter

Imens fortsetter den voldelige konflikten, som hittil har krevd over 9.000 menneskeliv, på nye fronter.

Ifølge øyenvitner gikk syriske styrker tirsdag inn i Libanon, der de ødela hus og kjempet mot syriske opprørsgrupper. Flere skal ha blitt drept i kampene, ifølge AFP.

– Flere enn 35 syriske regjeringssoldater krysset grensen og begynte å ødelegge bygninger, forteller Abu Ahmed, som bor i en landsby i det libanesiske fjellområdet al-Qaa, tirsdag.

Les også: USA vil hjelpe Syrias opprørere

En annen innbygger sier soldatene, som kom i pansrede kjøretøyer, skjøt rakettdrevne granater mot opprørere. Det ble også meldt om intens skyting i området.

Også utenfor hovedstaden Damaskus og flere andre steder var det sammenstøt mellom soldater og opprørere.

Ifølge nyhetsbyrået DPA er det kommet meldinger om 16 drepte, blant dem seks soldater.


Les flere nyheter her