Fulltreffer for fyrsteparet

TRAFF: Fyrst Albert og fyrstinne Charlene av Monaco fikk prøve lassokasting under sitt besøk i Kautokeino. Foto: Scanpix Les mer Lukk

Fyrstinne Charlene svingte lassoen effektivt og traff reinsdyrhorna på andre forsøk. – It was fun! utbrøt hun begeistret og tok en «high five» med ektemannen, fyrst Albert.

Fakta om Monacos fyrstepar  

* Sørafrikansk svømmemester Charlene Lynette Wittstock (født 25. januar 1978 i Bulawayo i Zimbabwe) og prins Albert Alexandre Louis Pierre (født 14. mars 1958) møttes første gang på et svømmestevne i Monaco i 2000.

* Offentligheten så paret først sammen på åpningsseremonien til vinter-OL i 2006. Samme år flyttet de sammen.

* De to forlovet seg 23. juni 2010. Protestantiske Charlene konverterte til katolisismen, selv om den monegaskiske grunnloven ikke krever dette.

* I ukene før bryllupet måtte palasset i Monaco avkrefte rykter om at Charlene hadde fått kalde føtter.

* Paret giftet seg i en borgerlig seremoni 1. juli 2011 i fyrstepalasset. 2. juli ble de viet av erkebiskop Bernard Barsi av Monaco.

* Paret har ingen barn sammen, men kort tid etter hans fars død i 2005, bekreftet den nykronede fyrst Albert at han har en sønn og en datter utenfor ekteskap.

Kilder: Wikipedia, NTB

Søndag ankom regenten fra Monaco og hans kone Finland, før de reiste videre til Norge og Kautokeino. Mandag formiddag var de på besøk i en sameleir like utenfor Kautokeino sentrum for å få et innblikk i reingjeting og håndverkstradisjoner.

Paret kom kjørende i en reinslede ikledd vakre og varme samiske klær, jakker som kalles pesk av hvitt reinskinn og gode luer. Temperaturen var ikke mange grader under null, men litt vind og snø var det i lufta. Fyrsteparet så opplagte ut etter å ha overnattet i lavvo på vidda. De insisterte på å leve på samisk vis under reisen. Fyrst Albert har også tidligere besøkt Sápmi og er dypt fascinert av folk og levemåter her. Nå ville han også ha med sin kone for å oppleve dette sammen med henne.

Lassotreff

I leiren traff fyrsteparet elever ved Samisk videregående skole, reindriftslinjen og snakket med dem om framtida for reindriften. Så fikk de prøve seg på å kveile lassotau og kaste mot oppstilte reingevir. Etter en bom, ble det full treff for begge, til stor jubel.

Les også: Fyrst Albert skal sove i lavvo og gjete reinsdyr

Piera J. Eira og Johan Ante Bæhr, begge 17, måtte innrømme at både fyrst Albert og kona var ganske gode til å være nybegynnere i lassokasting. Kanskje konkurranseinstinktet til toppsvømmeren Charlene slo inn.

– Hun var i alle fall pen, sa de to til NTB etter å ha fått hver sin Monaco-caps i gave av fyrsteparet. Deretter sendte de hver sin lasso i perfekt bue over de oppstilte reinsdyrgevirene.

– Vi har vel holdt på med dette siden vi var et par år, så det går greit, sier Piera.

Fisk, rein og molter

Etter en liten runde i leiren med blant annet opplæring i håndarbeid, ble fyrsteparet invitert inn i den største lavvoen. Mens praten gikk mellom elevene og fyrsteparet, var det servering. Charlene hadde ønsket seg lokal fisk, og det ble hun lovet. Fyrst Albert fikk etter det NTB kjenner til røykt reinkjøtt, potetstappe, rørte tyttebær og tyttebærrømme. Som avslutning ble det servert molter og moltekrem.

Miljøprat

Fyrst Albert har vist betydelig interesse for miljøet i arktiske strøk og klimaendringene der. Noe av dette ville han diskutere med ungdommen, som skal føre gamle tradisjoner videre under helt nye forhold.

Berit M. Buljo (17) og Inga Marita Sara (21) er også elever ved reindriftslinjen. De gledet seg til å treffe fyrsteparet og snakker gjerne om miljø.

– Vi lærer om økologisk og bærekraftig reindrift på skolen, forteller Berit. Selv har hun fem søsken og driver aktivt med reindrift i familien. Når hun trengs for å hjelpe til med flokken, får hun fri fra skolen.

Reingjeterfond

Fra vidda bar det ned til Kautokeino sentrum og snøkinoen som hotellet har fått oppført. Fra en scene av snø og med mer snø dalende fra en grå himmel fikk Charlene og Albert servert kulturelle innslag og hilsener fra reindriftsorganisasjoner og andre samiske instanser. Flere russiske og mongolske reingjeterelever fikk utdelt diplom fra fyrst Alberts eget fond, som støtter den internasjonale reindriftsorganisasjonen (Association of World Reindeer Herders). De unge reingjeterne fra flere land har hatt samlinger i Sverige og Russland, og nå altså i Norge med fyrsteparet som gjest.

Les flere nyheter