Obama sår tvil om Kim Jong-uns makt

USAs president Barack Obama betrakter grensen mellom Nord- og Sør-Korea på en utkikkspost langs den demilitariserte sonen. Obama er i Sør-Korea i forbindelse med et globalt toppmøte om atomsikkerhet. (Foto: Reuters/Larry Downing/Scanpix) Les mer Lukk

Det er uklart hvem som egentlig har makten i Nord-Korea etter Kim Jong-ils død, mener USAs president Barack Obama.

Barack Obama besøkte søndag det strengt bevoktede grenseområdet mellom Nord-Korea og Sør-Korea. Der fikk han skue inn i det lukkede kommunistregimet fra en utkikksplattform hvor en kikkert var satt opp bak skuddsikkert glass.


Det var som å stirre inn i fortida, mente Obama.

– Dere er på frihetens grense. Kontrastene mellom Sør-Korea og Nord-Korea kunne ikke vært verken tydeligere eller sterkere, både med hensyn til frihet og velstand, sa Obama til de rundt 50 soldatene på stedet.

På den andre siden av grensa vaiet det nordkoreanske flagget på halv stang for å markere at det var 100 dager siden Kim Jong-ils død.

Uklare maktforhold

Ifølge Obama er det fortsatt uklart hvem som har makten i Nord-Korea etter den kjære leders død. Kim Jong-il døde av hjerteinfarkt i desember.

Hans sønn Kim Jong-un har offisielt overtatt som leder, men det er vanskelig å danne seg et inntrykk av ham, mener Obama.

– Situasjonen i Nord-Korea virker uavklart. Det er ikke helt klart hvem som tar avgjørelsene og hva deres langsiktige perspektiv er, sa Obama.

Obama gjorde det klart at Nord-Korea ikke har noe å hente på trusler og provokasjoner. Landet kan vente seg nye sanksjoner om det gjennomfører sin plan om å skyte opp en langdistanserakett i april, fastslo han.

– De må forstå at dårlig oppførsel ikke vil bli belønnet, sa Obama, som også kritiserte Kina for å være for ettergivende overfor nordkoreanerne.

Strid om rakett

Spenningene mellom Nord-Korea og verdenssamfunnet har økt siden kommunistdiktaturet tidligere denne måneden kunngjorde planer om å avfyre en rakett for å markere hundreårsdagen for statens grunnlegger Kim Il-sungs fødsel.

Søndag kom meldinger om at Nord-Korea har fraktet langdistanserakettens kropp til et oppskytingsanlegg helt nordvest i landet.

Oppskytingen av en såkalt «arbeidssatellitt» er ifølge styresmaktene i Pyongyang planlagt å skje mellom 12. og 16. april. USA, Sør-Korea og Japan er blant flere land som har fordømt planene, og landene frykter at oppskytingen i virkeligheten dreier seg om å teste en rakett som kan bære atomvåpen.

Den planlagte oppskytingen er i strid med en FN-resolusjon som ble vedtatt sist Nord-Korea prøveskjøt en langdistanserakett.

Atomkonferanse

Den amerikanske presidenten er i Sør-Korea i forbindelse med en internasjonal konferanse om atomsikkerhet. Konferansen starter mandag, og statsminister Jens Stoltenberg (Ap) er også til stede.

Under atomkonferansen i Seoul håper Obama å få overtalt kinesiske og russiske ledere til å presse Pyongyang til å avlyse oppskytingen.

Les også: USA advarer om Nord-Koreas varslede oppskyting

Ledere fra flere enn 50 land skal delta i sikkerhetstoppmøtet, hvor tiltak for å hindre at atommaterialer havner i gale hender står øverst på agendaen. Verken Nord-Korea eller Iran står på gjestelisten, men det er ventet at landene vil være tema i en rekke samtaler Obama skal ha på sidelinjen av den to dager lange konferansen.

Foruten Sør-Koreas president Lee Myung-Bak skal Obama møte Kinas president Hu Jintao, Russlands avtroppende president Dmitrij Medvedev og Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan.

Mintes Kim Jong-il

USA har truet med å skrinlegge en fersk avtale om å levere 240.000 tonn med matvarehjelp til det utarmede landet i bytte mot at regimet i Pyongyang slipper inn inspektører fra Det internasjonale atomenergibyrået IAEA.

Nord-Korea har sagt at myndighetene vil invitere utenlandske observatører som kan overvære oppskytingen.

Les også: Nord-Korea truer med hellig krig

Obama mener på sin side at oppskytningen vil isolere kommuniststaten ytterligere og svekke mulighetene for en gjenopptakelse av internasjonale samtalene om Nord-Koreas atomprogram.

Obama ber også Kina om å vise mer styrke overfor Nord-Korea. – Jeg tror Kina virkelig mener at det ikke vil at Nord-Korea skal ha atomvåpen, men Kina må vise handlekraft, sa Obama søndag.


Les flere nyheter