USA roser EUs sanksjoner mot Assads familie

Syrias førstedame Asma al-Assad kan ikke lenger dra på shopping til Paris etter at EU førte henne opp på sanksjonslisten som skal presse Syria til å stanse de harde angrepene mot opposisjonen. Foto: AP / SCANPIX. Les mer Lukk

USA er fornøyd med at EU har innført sanksjoner mot familien til Syrias president Bashar al-Assad, blant annet hans kone.

– Vi er glad for at EU har tatt nok et steg for å stramme løkken rundt Assad-regimet, sier talskvinne Victoria Nuland i USAs utenriksdepartement.

EU vedtok fredag nye sanksjoner mot Assads kone, mor og søster i et forsøk på å presse regimet til å stanse volden og rette seg etter en fredsplan som er foreslått av FN og Den arabiske liga.

Les også: Russland fortsetter våpensalg til Syria

I alt tolv personer i Assads familie rammes av de nye sanksjonene. De får ikke bare reiseforbud, i tillegg vil EU fryse verdier de har plassert i EU-land.

USA vurderer nå enda flere straffetiltak mot det syriske regimet, ifølge Nuland.

Assads kone er kjent for å være en shoppingglad kvinne som gjerne besøker de store franske motehusene.

Les også: Assad har svart på Annans forslag

Ettersom hun har britisk pass, vil hun imidlertid ikke bli nektet innreise til Storbritannia, ifølge utenriksminister William Hague, som ikke tror det er aktuelt for Assads kone å forsøke å reise til Storbritannia under de nåværende omstendighetene.

Også to syriske oljeselskaper ble fredag oppført på EUs svarteliste, som nå blir lenger og lenger.

– Oljesanksjonene begynner nå å tre i kraft, og det er det som etter hvert kommer til å ha effekt. Det er ingen tvil om at det virker inn på den syriske økonomien, sier Sveriges utenriksminister Carl Bildt.

Les flere nyheter her