Solheim: – Uenig i Lysbakkens beslutning

Nøkkeloverrekkelse Miljø- og utviklingsdepartementet hvor Erik Solheim overrekker nøkkelen og jobben som miljø- og utviklingsminister til Heikki Holmås. Foto: Kyrre Lien / Scanpix. Les mer Lukk

Tidligere miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV) fjernet fredag enhver tvil om at han er dypt uenig i hvordan nyvalgt SV-leder Audun Lysbakken prioriterer.

På en pressekonferanse etter at han gikk av som statsråd, la ikke Solheim skjul på at det var en heftig debatt mellom ham og Lysbakken da SVs nye partileder sa at han ville fjerne ham og partifelle Tora Aasland fra regjeringen.

– Jeg har hatt veldig stor tillit til Audun. Jeg håper og tror at jeg kan gjenfinne den, men alle skjønner at de siste dagene her ikke har vært høydepunktet i vårt samliv, sier Solheim til NTB.

Les også: Lysbakken: Vemodig, men nødvendig å bytte ut Solheim

Solheim er uenig i Lysbakkens avgjørelse av to grunner.

– Det ene er; skal vi vektlegge en partipolitisk kabal i SV? Eller skal vi vektlegge Norges evne til å påvirke klimaforhandlingene, fattigdommen i verden, fredsprosesser i Sudan og Somalia? Jeg mente at evnen til å påvirke internasjonalt var viktigst, Audun mente at den partipolitiske kabalen var viktigere, sier Solheim.

Respekt for erfaring

Dernest er Solheim uenig i at erfarne politikere som ham og Tora Aasland nå ble byttet ut.

– Selvfølgelig må partiet fornye seg, vi er i en krisesituasjon i SV. Men jeg tror man fornyer seg bedre ved å få en ny partileder og samtidig ta med seg erfaring. Nå er alle de sentrale i partiet i samme aldersgruppe og har omtrent de samme erfaringene, sier Solheim.

Han forteller at han har fått flere telefoner de siste dagene fra folk som spør om SV ikke lenger skal være et parti for pensjonister eller folk i 60-årsalderen.

2012 er av EU proklamert som året for aktiv aldring.

– Vi må ha respekt for de eldre og det blir helt feil hvis vi havner i den situasjonen at de gamle ikke benyttes i politisk arbeid, sier Solheim om utstøtingen av snart 70 år gamle Tora Aasland.

– Vesentlige feil

På pressekonferansen nevnte ikke Solheim eksplisitt saken som førte til nyvalgte partileder Audun Lysbakken måtte gå av som statsråd. Men han sa at partiet har gjort «vesentlige feil»:

– I et parti som SV, hvor det er gjort vesentlige feil den siste tiden, feil som kunne vært unngått, er det viktig med politisk erfaring.

Solheim skal nå ta seg noen dager fri. Deretter skal han tilbake til jobb i Utenriksdepartementet. Han sier at han må snakke med Støre om hva han nå skal gjøre i tiden fremover, men ser ikke bort fra at det kan bli aktuelt med en ambassadørpost, eller jobb i FN eller en annen stilling i utlandet.

– Politisk i ryggraden

– Men jeg har en mor på 88 år og to barn i barneskolealder, og en kone som må ha jobb, så det er ikke bare å hoppe på et eller annet, sier Solheim.

Les også: Solheim tilbudt jobb av Bjarne Håkon Hanssen

Politikken er han imidlertid ikke ferdig med.

– Jeg er politisk inn i ryggraden. Så de som ønsker å begrave meg politisk, er nok litt tidlig ute, sier Solheim.

På pressekonferansen etter at han hadde gått av som statsråd, understreket han at han ikke er bitter.

– I dag er jeg først og fremst stolt. Min barndoms helt Kupper'n sa at han la opp på topp. Jeg skal ikke sammenligne meg med ham, men denne dagen er jeg stolt, sa Solheim.

Les flere nyheter her