Studie: Vitaminpiller øker dødeligheten

Risikoen for å lide en plutselig død øker om man spiser vitaminpiller med antioksidanter i form av vitamin A, E og betakaroten.

Slik lyder konklusjonen i en ny dansk studie, som har sammenfattet samtlige forsøk som er gjort på området.

Overlege Christian Gluud, som leder forskningssenteret Copenhagen Trial Unit, har ledet arbeidet med undersøkelsen.

– Vår nye studie viser at antioksidantene øker dødeligheten med om lag 4 prosent. Det er altså farlig å ta vitaminpiller, og vi vil derfor fraråde friske mennesker som spiser allsidig, å ta dem, sier Gluud til videnskap.dk.

Oppsikt

Undersøkelsen bekrefter en studie gjort av de samme forskerne i 2008. Den gang bygde de sine konklusjoner på 68 undersøkelser som omfattet til sammen 232.000 mennesker.

Les også: Dette er nødmaten laget av

Noen av forsøkspersonene fikk antioksidanter som kosttilskudd, mens andre fikk virkningsløse placebopiller.

Konklusjonene i 2008 vakte stor oppsikt i mediene og utløste debatt i forskningsverdenen. Helsemyndighetene i Danmark valgte å ikke gå ut med noen generell advarsel mot å spise vitaminpiller med antioksidanter.

Materialet forskerne nå bygger på, omfatter ytterligere 65.000 forsøkspersoner.

Avventer

Den danske Fødevarestyrelsen avventer en ekspertvurdering ved Fødevareinstittutet ved Danmarks Tekniske Universitet (DTU) før de vil eventuelt foretar seg noe.

Les også: Vær varsom med kosttilskudd

– Myndighetene bør overveie om det er hensiktsmessig å selge disse produktene som kosttilskudd, eller om det ikke heller er snakk om legemidler, sier avdelingssjef Gitte Gross i DTU.

Med unntak av vitamin D råder hun folk generelt å holde seg borte fra kosttilskudd som kun inneholder ett enkelt vitamin.

– Selger ikke mye

Helle Jakobsgaard i Apotekerforeningen i Danmark sier apotekenes utgangspunkt for salg av vitaminer og mineraler er «helt generelt at forbrukere kun har behov for ekstra tilskudd hvis de er i en reell mangelsituasjon eller ikke spiser sunt og variert.»

– Derfor selger ikke apoteket mye av den typen produkter. Mesteparten av disse produktene selges via helsekostbutikker, supermarkeder o.l., sier hun.

Les flere nyheter her