Kuppmakere i Mali har tatt kontroll over landet
Gatene i sentrum av Malis hovedstad Bamako var fulle av soldater torsdag etter at presidenten var styrtet i et militærkupp. Foto: REUTERS / Malin Palm / SCANPIX. Les mer Lukk
Torsdag erklærte kuppmakerne, som består av soldater og offiserer som har hoppet av regjeringshæren, at de har overtatt makten og opphevet grunnloven.
Ifølge en erklæring som ble lest opp på statlig TV, styres Mali nå av Den nasjonale komiteen for gjenreisning av demokratiet og staten (CNRDR).
Det er innført portforbud over hele landet, og alle grenseoverganger er stengt. Tre ansatte i Kirkens Nødhjelp er blant dem som ikke kommer seg ut av landet.
Les også: Militærkupp i Mali
Situasjonen i hovedstaden Bamako hadde roet seg torsdag ettermiddag etter at natten var preget av intens skyting og harde artilleriangrep da kuppmakerne stormet presidentpalasset.
President Amadou Toumani Touré klarte å flykte og befinner seg i sikkerhet på hemmelig sted, opplyser en kilde nær den avsatte presidenten. Men både utenriksministeren og forsvarsministeren er pågrepet, og flere personer er drept.
UD fraråder nå alle nordmenn mot å reise til eller oppholde seg i Mali.
Våpen fra Libya
Det har vært stor misnøye innad i hæren, som har lidd flere ydmykende nederlag de siste månedene i kamper mot opprørsgrupper.
Flere tusen opprørere fra minoritetsgruppen tuaregene, som var leiesoldater for Gaddafi-regimet i Libya, har vendt hjem til det nordlige Mali. Der kjemper de en kamp for en egen, selvstendig tuaregstat.
De har tatt med seg store mengder tunge og avanserte våpen og er langt bedre utstyrt enn regjeringshæren.
– Regjeringshæren er generelt dårlig utrustet, og det er stor misnøye. Å kjempe mot tuaregene på deres hjemmebane i ørkenen er ikke lett, understreker Fafo-forsker og Vest-Afrika-ekspert Morten Bøås overfor NTB.
Han mener det også lenge har vært en generell misnøye i hæren mot presidenten, og at tuaregspørsmålet mer er blitt en utløsende faktor.
– Merkelig tidspunkt
Bøås, som for tiden befinner seg i nabolandet Nigeria, synes kuppet kommer på et merkelig tidspunkt.
– Det skulle uansett være presidentvalg om én måned, der president Touré ikke skulle stille til gjenvalg, påpeker han.
– Nå gjenstår det å se om dette går over om et par dager, eller om det er mer varig, sier Fafo-forskeren.
Han mener kuppmakerne har tatt seg vann over hodet, og ikke tatt med i beregningen den internasjonale fordømmelsen som han er sikker på vil komme, både regionalt i Vest-Afrika og fra Vesten. Frankrike har allerede fordømt kuppet og stanset alt samarbeid med landet.
Mali er helt avhengig av internasjonal bistand, og kuppet kan medføre full stans i bistandsmidler. Det vil ramme hele landet hardt, understreker Bøås.
Mange spør seg også hva slags følger militærkuppet får for de mange hundre tusen menneskene som er drevet på flukt både internt og ut av landet på grunn av voldelig uro, tørke og sult.
Nordmenn fast
Anne-Marie Helland, påtroppende generalsekretær i Kirkens Nødhjelp, var i Mali sammen med kollegene Arne Grieg Riisnæs og Heidi Bye for å kartlegge den voksende tørkekatastrofen i Vest-Afrika da de plutselig befant seg midt i militærkuppet i hovedstaden Bamako.
– Det er dramatisk og ganske ubehagelig, situasjonen er uoversiktlig sier Helland til NTB.
Nordmennene forsøker å komme seg ut av landet så fort som mulig, men hadde torsdag ettermiddag ennå ikke lykkes. Helland understreker at selv om situasjonen er dramatisk, så frykter de tre nordmennene ikke for sin egen sikkerhet.
Kommunikasjonsrådgiver Svein Michelsen i UD opplyser at de er i kontakt med nordmenn som befinner seg i Mali, og har bedt dem om å holde seg i ro innendørs.
Det befinner seg om lag 60 nordmenn i Mali, ifølge UDs registreringer.