Luftforsvaret minnes sine døde

– Luftforsvaret har lidd et stort tap. Vi er en liten våpengren og alle er berørt. Vi er her for å hedre og vise vår dypeste respekt for fem gode offiserskolleger som ga sitt liv i tjeneste for Norge, sa generalinspektøren for Luftforsvaret, generalmajor Finn Kristian Hannestad i sin tale under minneseremonien torsdag på Gardermoen flystasjon etter havariet til Hercules-flyet «Siv». Foto: Berit Roald (Scanpix) Les mer Lukk

Flagget hang på halv stang da de etterlatte etter Hercules-ulykken på Kebnekaise var samlet til minnestund med Luftforsvaret på Gardermoen militære flystasjon torsdag.

Fem norske offiserer mistet livet da Forsvarets nyeste Hercules transportfly, Siv, fløy inn i vestsiden på Kebnekaise-massivet i Nord-Sverige sist torsdag. Flyet deltok i øvelsen Cold Response, og var på vei fra Evenes til Kiruna da det forsvant fra radaren kort tid før det skulle lande i den nordsvenske byen.

Etter et vanskelig letearbeid i dårlig vær på fjellet ble de første vrakrestene funnet. Det er også funnet levninger av de fem som var om bord: oberstløytnant Truls Audun Ørpen (46), kaptein Bjørn Yngvar Haug (40), kaptein Siw Robertsen (45), kaptein Steinar Utne (35) og kaptein Ståle Garberg (42).

Les også: Jakten på de «svarte» boksene

– Alle er berørt

Det ble en annerledes minnestund på Gardermoen flystasjon torsdag. De levningene som er funnet, er ikke identifisert ennå, og det var ingen bårer under den høytidelige seremonien i glasshangaren. I stedet ble det vist bilder og tent lys for de omkomne.

– Luftforsvaret har lidd et stort tap. Vi er en liten våpengren og alle er berørt. Vi er her for å hedre og vise vår dypeste respekt for fem gode offiserskolleger som ga sitt liv i tjeneste for Norge, sa generalinspektøren for Luftforsvaret, generalmajor Finn Kristian Hannestad i sin minnetale.

Sorgen og tapet

I tillegg til å snakke varmt om de fem som mistet livet, snakket Hannestad også om sorgen og tapet av nære venner og kolleger. Fire av de omkomne var stasjonert nettopp på Gardermoen, mens den femte, Steinar Utne, blant annet jobbet ved Bardufoss.

Les også: - Høydemåleren til Hercules-flyet kan ha vist feil

– Han var ved 139. luftving, som var sterkt involvert i søket etter Siv og mannskapet om bord. De visste at de lette etter en av sine nærmeste kolleger.

Både Hannestad og Luftforsvarets sjefsprest, oberstløytnant Jan inge Ringsby, snakket om den usikre tiden etter at flyet ble meldt savnet. Først lørdag ble flyet funnet, og samme kveld ble de fem erklært omkommet.

– Nasjonen deler deres sorg

– Mange av oss var samlet her på Gardermoen og fulgte søket minutt for minutt, mens nyhetene som kom inn ble stadig dårligere. I dag er vi samlet for å uttrykke vår omsorg og medfølelse, sa Ringsby henvendt til de nærmeste pårørende.

Les også: Verdig minnemarkering på Evenes flystasjon

– Deres nærmeste falt i nasjonens tjeneste, og nasjonen deler deres sorg.

Etter minnetalen ble det holdt ett minutts stillhet og bønn.

Forsvarets stabsmusikk blåste signal og spilte under minnestunden, forsterket av trompetist Ole Edvard Antonsen og sanger Helene Bøksle.

Les også:

- Leting i uker og måneder

Barth Eide: - Godt å få avklart situasjonen


Les flere nyheter her