Ny lov skal holde Breivik innesperret resten av livet

I et høringsnotat som TV 2 har fått tilgang til foreslås det at en pasient skal kunne holdes innesperret i en høysikkerhets behandlingsinstitusjon så lenge politiet mener det er fare for at noen vil angripe ham som hevn for det han har gjort. Foto: Scanpix. Les mer Lukk

Regjeringen hasteinnfører en ny lov som kan holde Anders Behring Breivik innesperret resten av livet, av hensyn til hans egen sikkerhet.

I et høringsnotat som TV 2 har fått tilgang til foreslås det at en pasient skal kunne holdes innesperret i en høysikkerhets behandlingsinstitusjon så lenge politiet mener det er fare for at noen vil angripe ham som hevn for det han har gjort.

I lovforslaget står det blant annet:

«I helt spesielle tilfeller kan en pasient ha utført grove og støtende handlinger, som for eksempel massedrap».

Les også: Avslutter observasjon av Breivik onsdag

Videre står det at vilkåret for at pasienten skal kunne overføres til og holdes i denne spesielle sikkerhetsenheten, skal «være begrunnet i at det foreligger særlig høy risiko for angrep mot pasienten selv».

Fengsel i fengselet

Ifølge TV 2 blir trolig denne høyrisikoenheten bygget inne i Ila landsfengsel.

– Min oppgave er å sørge for at vi har et lovverk om psykisk helsevern som ivaretar alles sikkerhet, sier helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) som har fremmet forslaget.

Les også: Regjeringen vil åpne høysikkerhetssykehus

Lovforslaget blir lagt fram for Stortinget så snart høringsfristen er ute, opplyser statsråden.

Notatet har vært ute på høring i tre uker, og høringsfristen er torsdag 22. mars.

Undrende

Selv om psykiater Thor Kvakkestad har stor forståelse for ønsket om å sperre Breivik inne for resten av livet, stiller han seg noe undrende til lovforslaget.

– Her trenger det altså ikke å foreligge en konkret trussel, og det ville undre meg om det finnes noen faglig ansvarlig som vil gå mot politiets vurdering i slike alvorlige saker, sier han.

Se video: Rettssalen snart klar til terrorsaken

Slik det er i dag, skal en helsefaglig ansvarlig gjøre vurderingen om hvilket sikkerhetsregime en pasient skal leve under.

– Livstidsdom

– I praksis vil dette være å innføre livstidsdom i Norge, sier Kvakkestad.

Han mener regjeringen ved å innføre loven på denne måten bryter utredningsplikten og har innklaget saken til Sivilombudsmannen.

– Det er så pass alvorlige endringer av dagens lovverk, at man skal kunne ta fra syke mennesker friheten på bakgrunn av at politiet har en følelse av at vedkommende er utsatt for en trussel fra allmennheten, sier Kvakkestad.

Les flere nyheter her