Romneys motstandere kjemper til siste slutt

Mitt Romney kunne glede seg over seieren i Republikanernes nominasjonskamp i Illinois, men kan ennå ikke innkassere seieren i nominasjonskampen. Foto: Jeff Haynes (Reuters) Les mer Lukk

Mitt Romney leder soleklart i Republikanernes kamp om å bli partiets presidentkandidat. Likevel nekter motstanderne å gi seg.

Fakta om Republikanernes nominasjonskamp:  

* Den moderate Mitt Romney og den kristenkonservative Rick Santorum leder an i kampen om å bli det republikanske partiets presidentkandidat.

* De to øvrige kandidatene, Newt Gingrich og Ron Paul, har skaffet seg langt færre delegater enn Romney og Santorum, men har ikke gitt opp kampen.

* Partiets presidentkandidat skal formelt velges under landsmøtet 27. august.

* Selve presidentvalget holdes 6. november.

Tirsdag vant Romney en etterlengtet seier i nominasjonsvalget i Illinois. Han fikk 47 prosent av stemmene, mens hans nærmeste utfordrer Rick Santorum fikk 35 prosent. De to andre kandidatene, Newt Gingrich og Ron Paul, fikk henholdsvis åtte og ni prosent.

– Jeg tilbyr et ekte valg og en ny start, sa Romney i sin seierstale foran jublende tilhengere i en forstad til Chicago.

Med seieren i Illinois, president Barack Obamas hjemstat, har Romney tatt enda et skritt på veien til å bli Republikanernes kandidat i presidentvalget til høsten.

Men det som mange i begynnelsen av året trodde ville bli ren plankekjøring for den tidligere Massachusetts-guvernøren, har likevel vist seg å bli langt mer kronglete for ham.

Les også: Romney tok revansj på Hawaii

Ikke konservativ nok

Nylig vant Santorum to overraskende og viktige seire i de dypt konservative sørstatene Alabama og Mississippi. Romney kom på en bitter tredjeplass i begge statene, noe som har gitt motstanderne blod på tann.

– Romney kan ikke bli vår kandidat. Velgerne vil ikke ha en Wall Street-mann som president i USA, er budskapet fra Santorum, som forsøker å spille på det faktum at mange mener Romney ikke er konservativ nok for republikanerne.

– De bitre tapene i de to sørstatene viser at nettopp konservative velgere ikke vil la Romney slippe billig unna, og de sender et kraftig signal ved å stemme fram erkerivalen og den langt mer tradisjonelle Rick Santorum, sier Molly Ball, politisk kommentator i nyhetsmagasinet The Atlantic, til NTB.

Les også: Triumferte i sør

Umulig kamp

Men Santorum kjemper en kamp som oddsene tilsier er nærmest umulig å vinne. Romney har dobbelt så mange delegater, det vil si stemmer fra nominasjonsvalgene i de ulike statene, og å ta ham igjen før det republikanske landsmøtet i slutten av august er usannsynlig.

Likevel vil verken Santorum eller den stadig mindre populære Newt Gingrich gi seg.

– Hver eneste stat Romney ikke vinner, underbygger motstandernes argument om at han ikke er en god nok presidentkandidat, sier Ball.

Den uvanlig seige kampen internt blant republikanerne gjør også de politiske strategene urolige. De må sitte på sidelinjen og se på at tiden de kunne brukt på å angripe Demokratene og president Barack Obama, nå går med til bitter krangel mellom ulike fløyer av partiet.

Les også: Solid seier for Santorum i Kansas

– Samtidig som eliten i partiet er bekymret, ser det ikke ut til at velgerne lar seg affisere. De fortsetter å stemme fram både Santorum og Gingrich.

Pengene rår

Årets valgkamp er også preget av Super PAC-er, organisasjoner som støtter hver sin kandidat med penger og massive reklamekampanjer.

Siden nye regler gjør at disse kan motta ubegrenset med donasjoner, har det ført til at rikfolk med egne agendaer pøser penger inn i Super PAC-ene til den kandidaten de liker best.

– Verken Santorum eller Gingrich virker interessert i å gi seg, og selv om deres egne pengekasser går tomme, har de Super PAC-ene å støtte seg på, sier Ball, som har fulgt kandidatene rundt fra delstatsvalgt til delstatsvalg.

Les også: Arbeiderklassen svikter Romney

Republikanske strategers største frykt er at nominasjonskampen skal trekke ut slik at det ikke blir noen klar seier til Romney før partiets landsmøte i august.

– Det er en mulighet for at landsmøtet kan ende opp med å måtte avgjøre hvem som blir presidentkandidaten, noe som i så fall er nærmest uhørt. Dersom det skjer, viser det bare hvor splittet og uforutsigbart det republikanske racet har vært i år, avslutter Ball.

Les også:

McCain bekymret for Romneys sjanser mot Obama

Romney tvinges til mer skittkasting

Romney øker forspranget - men taper for Obama


Les flere nyheter her