Charles og Camilla møtte overlevende fra Utøya

Prins Charles hilser på Lars Hjetland som overlede Utøya 22.07.12 på Nobels Fredssenter tirsdag. Foto: Lise Åserud / Scanpix. Les mer Lukk

– De er veldig varme mennesker, sa AUF-leder Eskil Pedersen etter at prins Charles og hans kone Camilla tirsdag ettermiddag hadde snakket med Utøya-ofre.

I anledning prins Charles og Camillas norgesbesøk hadde prinseparet selv tatt initiativ til å møte overlevende etter tragedien på Utøya.

– Jeg tror vi må ta det som et uttrykk for at 22. juli berørte langt utover landets grenser, og at det er ett av de mest alvorlige politiske angrepene vi har opplevd i den vestlige verden på svært langt tid, sa AUF-lederen til NTB om samtalen med de kongelige.

Ti AUF-ere møtte prinsen, hertuginnen samt den norske kongen og dronningen på Nobels Fredssenter i Oslo til samtaler om hva ungdommene hadde opplevd, framtiden og engasjement blant unge i Norge.

– Lett og ledig

– De var veldig varme mennesker og deltok mye i samtalene. Praten med de kongelige gikk lett og ledig, og de var hyggelige, personlige og uhøytidelige. Det ble sikkert noen tårer, men mye latter også, sier Pedersen.

Les også: Prinsebesøk i strålende solskinn

Samtalene dreide seg blant annet om hvordan Norge hadde reagert på 22. juli, om hvordan ungdommen hadde tatt hverdagen tilbake, og om hvordan ungdomsengasjementet hadde blomstret etter hendelsen.

– Vi sa at det å oppleve noe meningsløst blir lettere å håndtere hvis det som skjer etterpå gir mening, sa Pedersen.

Stilte spørsmål

– Det var en samtale som handlet mye om framtiden, sa AUF-lederen som fortalte at de kongelige blant annet stilte spørsmål om hvordan de skal håndtere rettssaken, og om hva norsk ungdom er opptatt av.

Les også: Charles og Camilla skal møte Utøya-ungdom

Pedersen tror terrorhandlingene 22. juli har dominert overskriftene og samtaleemnene i mange land, blant annet i Storbritannia – kanskje mer enn hva vi har vært klar over.

– De tok initiativ til samtalen, og det må være et uttrykk for at mennesker i Storbritannia også har vært berørt – også de kongelige, sa Pedersen etter samtalene.

Elg og ørret

Prins Charles og hertuginne Camilla landet på Gardermoen like før klokken 13.40. Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit tok imot paret før det hektiske tredagersprogrammet i Norge.

Foruten samtalene på Nobels Fredssenter var Charles og Camilla til stede under kransenedleggelse ved nasjonalmonumentet på Akershus festning.

Kvelden ble rundet av med middag på Slottet. Prins Charles, hertuginne Camilla og de andre gjestene fikk smake lokale råvarer fra Tjøme, Bygdøy og Jotunheimen. På den kongelige festmenyen sto slottsspeket elg fra Sikkilsdalen i Jotunheimen med hjemmebakt flatbrød. I tillegg ble det servert lettrøkt fjellørret på en seng av erter og posjert gårdsegg. Hovedretten var filet av urfe med løkkrem og syltet løk fra Bygdø Kongsgård. Til dessert fikk gjestene servert blodappelsin med lavendelis fra Mågerø på Tjøme i Vestfold.

Nære bånd

– Forent av felles historie og Nordsjøen. Storbritannia og Norge er mer enn bare venner – vi er familie, sa kong Harald i talen under middagen på Slottet.

– Etterkommere av norske innvandrere er spredt rundt over hele De britiske øyer, spesielt i nord. Mange briter har også slått seg til ro i Norge gjennom årene. Og de kongelige familiene er nært knyttet til hverandre – min bestemor, dronning Maud, var søsteren til deres oldefar, kong George V, sa kong Harald.

Onsdag vil Charles og Camilla i all hovedsak befinne seg i Bergen, der de blant annet vil få omvisning og være på konsert og mottakelse i Haakonshallen. Torsdag vil de få en omvisning på Kunstindustrimuseets utstilling «Kongelige reiser 1905-2005», der de får kong Harald og dronning Sonja som omvisere.

Besøket er en del av en skandinavisk rundreise for å markere at det er 60 år siden dronning Elisabeth II overtok tronen i Storbritannia. Etter norgesbesøket går turen til Sverige og Danmark.

Les flere nyheter her