– Evnene til Christoffers mor avgjørende for skyld

Advokat Thomas Randby, som forsvarer moren som står tiltalt i Tønsberg tingrett, mener kvinnens evnenivå må tas hensyn til når det skal tas stilling til hva kvinnen registrerte og forsto av situasjonen til sin sønn, Christoffer Gjerstad Kihle (8). Foto: Trond Reidar Teigen / SCANPIX. Les mer Lukk

Retten må ta evnenivået til moren Christoffer Gjerstad Kihle med i betraktningen når den skal vurdere hva hun måtte ha oppfattet og forstått, ifølge forsvarer Thomas Randby.

– Aktor har jo selv løftet fram at det springende punkt i denne saken er hva tiltalte forsto, og da er det relevant hvilket evnenivå hun har for å ta stilling til dette, sier Randby til NTB.

Han vil blant annet legge fram rapporten fra en av evneundersøkelsene av den 37 år gamle kvinnen i forbindelse med at barnevernet etter vedtak i Fylkesnemnda overtok omsorgen for hennes to barn for rundt fire uker siden.

Les også: Mor: - Spurte om skadene, men fikk ikke svar

Barnevernet mener blant annet at moren ikke evner å gi sine to små barn psykisk omsorg og at hun svikter i grensesettingen for dem.

Disse vurderingene må legges til grunn når retten vurderer hva kvinnen registrerte og forsto av situasjonen til Christoffer Gjerstad Kihle (8) – og om hun skal finnes skyldig i passiv medvirkning til volden som førte til guttens død, mener forsvareren.

– Verken så eller hørte

– Dette er også helt relevant hva gjelder om hun hadde handleplikt, og ikke minst om hun hadde handleplikt ut fra sine personlige forutsetninger, og hvorvidt det var mulig for henne å handle ut fra disse forutsetningene, sier han.

Les også: Christoffers mor nekter straffskyld

Randby framholder at omsorgsovertakelsen for de to barna kvinnen har med mannen som er dømt for å ha mishandlet Christoffer så han døde, bygger på at kvinnen «ikke har tilstrekkelige evner og personlige forutsetninger» for å ha omsorgen.

Den 37 år gamle kvinnen nektet all straffskyld etter tiltalen da straffesaken mot henne startet i Tønsberg tingrett tirsdag.

Hun framholdt flere ganger at hun ikke så, hørte eller oppfattet noe som skulle tilsi at stefaren sto bak volden, som ifølge påtalemyndigheten synes å ha tiltatt i styrke og omfang fram mot guttens dødsfall 2. februar 2005.

Snarere er hun fortsatt overbevist om at hennes 39 år gamle ektemann er uskyldig dømt for å ha påført Christoffer hodeskadene som forårsaket et 17 centimeter langt brudd på hodeskallen – den konkrete voldshendelsen som forårsaket dødsfallet.

– Må ha forstått

Aktor mener kvinnen måtte ha innsett og forstått at den aktuelle hendelsen kunne skyldes ektemannens voldshandlinger, fordi skolen reiste dette temaet i en bekymringssamtale med hennes dagen før gutten døde.

Denne forståelsen utløste handleplikt hos kvinnen, men hun forhold seg passiv og verken tilkalte politi eller barnevern.

Hun forsøkte heller ikke på annen å måte å gripe inn, ifølge politiinspektør Kjetil Baustad Egelie

Kvinnens forklaring for retten sto i sterk kontrast til den hennes tidligere ektemann, Christoffers biologiske far, ga retten.

Oppløst i tårer fortalte faren om hvordan kontakten med sønnen gradvis ble begrenset og til slutt opphørte samtidig som sønnen ble stadig mer aggressiv og sint. Dette skjedde i samme tidsperiode som moren møtte stefaren og giftet seg med ham.

Kvinnen forklarte seg om samme tidsperiode og de påfølgende hendelsene som står sentralt i tiltalen uten noen hørbare eller synlige følelsesreaksjoner.

– Vi kan ikke utelukke at det er en sammenheng mellom følelsene hun viser når hun forklarer seg og hennes personlige evner. Det er også viktig å peke på at biologisk far er overbevist om at sønnen er utsatt for gjentatt vold, mens mor ikke har registrert vold eller skjønt det, sier Randby.

Les flere nyheter her