Ibsenpris til tysk regissør og komponist

Den tyske komponisten og regissøren Heiner Goebbels ble tirsdag tildelt den internasjonale Ibsenprisen. (Foto: Scanpix) Les mer Lukk

Den tyske komponisten og regissøren Heiner Goebbels (59) er årets vinner av den prestisjetunge internasjonale Ibsenprisen

Prisen er innstiftet av den norske regjeringen og er på hele 2,5 millioner kroner.

– Det er en ære og en stor overraskelse å få denne prisen. Det er også en anerkjennelse for et teater som ikke undervurderer sitt publikum, sier Goebbels til NTB.

Goebbels er både teaterinstruktør, komponist, musiker og festivalsjef. Han har ifølge juryen hatt en skjellsettende innflytelse på teaterkunst og samtidsmusikk. Goebbels verker har vært framført i over 50 land.

Banebrytende

Juryen peker på at Goebbels teaterarbeid spenner over et stort spekter.

– Hver stykke er grunnleggende forskjellig i karakter og form, og alle har på en genuin måte vist seg å være banebrytende. Han er en sann nyskaper, og hans verker sprenger konvensjonelle definisjoner, skriver juryen blant annet i sin begrunnelse.

Les også: Politisk overstyring

– Format er viktig for meg. Jeg tar ingen ting for gitt, og starter alltid med et spørsmål, ikke et svar. Jeg er like overrasket som kunstnerne og publikum over hva det ender i. Jeg ser på mitt arbeid også som kunstnerisk utforskning, sier Goebbels.

Han sier at han kjeder seg lett, og derfor forandrer fokus hvert sjette eller sjuende år.

– Det hjelper meg fra ikke å bli fanget i den samme fellen.

Poesi

Goebbels sier at han ikke ser på teater som et sted å komme med ytringer.

– For meg skal teater gi en kunstnerisk opplevelse til publikum. Jeg ønsker å jobbe som en poet som lager et tredimensjonalt dikt, sier prisvinneren.

Les også: Brook fikk Ibsenprisen

Om hva han skal bruke prispengene til sier Heiner Goebbels:

– Jeg har ikke tenkt over det ennå, kanskje kan jeg omgjøre den til tid. Men det kommer ikke til å skje de neste to årene, siden jeg nå er travelt opptatt som sjef for en festival i Tyskland.

Goebbels er fram til 2014 kunstnerisk leder for den internasjonale kunstfestivalen Ruhrtriennale, og er også professor i teatervitenskap ved universitetet i Giessen.

Avslutter Ibsen-festival

Prisvinneren ble presentert på en pressekonferanse i den norske ambassaden i Berlin tirsdag. Men selve prisen blir først utdelt 8. september under Ibsenfestivalen på Nationaltheatret. Goebbels «Eraritjaritjaka» er valgt som avslutningsforestilling under festivalen.

Den internasjonale Ibsenprisen ble etablert av regjeringen i 2007, og skal gå til en person, institusjon eller organisasjon som har tilført verdensdramatikken eller teatret nye kunstneriske dimensjoner. Prisen, som deles ut av en jury oppnevnt av Kulturdepartementet deles ut annethvert år. Juryleder er Per Boye Hansen. I 2010 gikk prisen til Jon Fosse.

Les flere saker på ABC Nyheter

Flere kultursaker her