Utrykningspolitiet kan få våpen i bilene

Utrykningspolitiet ønsker tilgang til våpen i bilene sine. Arkivfoto: Heiko Junge (Scanpix) Les mer Lukk

Bare en uke før terrorhandlingene i Norge forlangte Utrykningspolitiets sjef, Runar Karlsen, at også UPs tjenestemenn måtte ha våpen i bilene.

Den 22. juli rykket flere tjenestemenn fra Utrykningspolitiet (UP) ut til Utøya, men de var ubevæpnet da de kom fram. Årsaken er at UP ikke har forhåndslagret våpen i tjenestebilene, men må innom sitt eget tjenestested for å hente våpen dersom det oppstår en såkalt «skarp situasjon», skriver Dagsavisen.

UP ba 22. juli flere ganger om lov til å bevæpne seg, men ifølge sin egen evalueringsrapport fikk de nei fra Politidirektoratet. I de første ordrene som ble gitt 22. juli ble UP-folkene i stedet opplyst om at de ville få utlevert våpen av Nordre Buskerud politidistrikt. Det viste seg imidlertid å være feil.

Les også: Halvnaken mann i narkorus så pornofilm bak rattet

– Våre mannskaper måtte jobbe ubevæpnet i startfasen da Nordre Buskerud politidistrikt trengte sine våpen selv, sier UP-sjef Runar Karlsen.

I juli i fjor skrev Karlsen et brev til Politidirektoratet der han ga klart uttrykk for at han mente landets beredskap og befolkningens tryggheten kunne bedres vesentlig dersom UP-bilene fikk forhåndslagre våpen. VG refererte til brevet i et oppslag 14. juli.

Politidirektoratet har ennå ikke tatt stilling til kravet.

Les også: Brukte polpose under promillekontroll

– Vi er nå i ferd med å gjennomføre en sårbarhetsanalyse i etaten for å se på robustheten i politiet. Dette er en analyse som favner vidt, og hvor framskutt lagring av våpen i UPs biler inngår, sier sjefinspektør Oddbjørn Mjølhus i Politidirektoratet.

Les også: Eldre mann mistenkt for fyllekjøring med rullestol på E18


Les flere nyheter her