Støre: – Ikke lett å si nei til våpen
BEVÆPNET: USA frykter at det er al-Qaida-medlemmer å finne blant de syriske opprørerne som kjemper for å styrte president Bashar al-Assads regime. (Foto: Reuters/Scanpix) Les mer Lukk
– Jeg er enig i at det også er problematisk å ikke bevæpne opposisjonen. Dette er ikke et enkelt valg, sier Støre til NTB.
Han utelukker ikke at enkelte land som ønsker å gi opprørerne våpen, allerede har gjort ord til handling. Støre håper imidlertid fortsatt på en FN-resolusjon mot Syria i Sikkerhetsrådet, slik at verdenssamfunnet kan stå samlet i å presse fram en våpenhvile og en diplomatisk løsning.
Håpet blant mange er at Russland og Kina, som la ned veto forrige gang, kan komme til å snu. Det har de siste dagene gått spekulasjoner om at Kina kan være på gli.
Ifølge FN har over 7500 mennesker så langt mistet livet i uroen i Syria.
Syria-konferanse?
På spørsmål om hva slags regime som kan komme i Syria dersom Assad blir den neste arabiske lederen som faller, svarer Støre:
– Dette er opp til syrerne å bestemme. Men det vi håper på, er å samle alle deler av opposisjonen til en konferanse, der de kan bestemme seg for hva de ønsker.
Les også: EU skjerper sanksjonene mot Syria
Støre møtte onsdag lederen for Den arabiske liga Nabil Elaraby i Kairo. Også han sier nei til å væpne syriske opprørere.
– Jeg tror ikke på bruk av våpenmakt, sier egyptiske Elaraby, som leder en organisasjon der land som Qatar og Saudi-Arabia har tatt til orde for bevæpning av opprørerne.
– Harde kamper
Onsdag raste det fortsatt kamper i nærheten av bydelen Baba Amro i den syriske byen Homs. Ifølge aktivister har regimets elitestyrker gått til angrep på den opprørskontrollerte bydelen, som har vært beleiret og blitt utsatt for hardt bombardement i 25 dager.
En brigade i opprørshæren Den frie syriske hær forsøker nå å holde stand mot styrkene som ledes av Maher al-Assad, broren til Syrias president Bashar al-Assad.
Les også: Omfattende vold tross folkeavstemning i Syria
Men ifølge enkelte aktivister skal lederne for brigaden allerede ha forlatt Homs.
Det er svært vanskelig å få bekreftet aktivistenes opplysninger, men filmsnutter som onsdag ble lagt ut på YouTube, viste pansrede lastebiler og stridsvogner på en hovedvei, angivelig på vei mot Homs.
Les også: Assad holdt folkeavstemning i blodbadet
Frykter al-Qaida
USAs fremste argument for ikke å sende inn våpenforsyninger til dem som nå forsvarer opprørsbydelen, er frykten for at våpnene skal havne i feil hender.
– Vi er kjent med at al-Qaida og andre ekstremister forsøker å utnytte situasjonen som er forårsaket av Assads brutale angrep på opposisjonen, sier talsmann for president Barack Obama, Jay Carney.
Les også: – Det er mye som skiller situasjonen i Syria fra den i Libya
Al-Qaidas leder Ayman al-Zawahri gikk nylig ut med en støtteerklæring til opprørerne i Syria, og Carney mener at terrornettverket nå forsøker å framstille seg selv som en støttespiller for dem som krever økt frihet og demokrati i regionen.
Carney fremholder imidlertid at dette er i strid med al-Qaidas «historie, retorikk og eksistensberettigelse», ifølge nyhetsbyrået AFP.
Les også: Assad-tilhengere tok seg inn på Syria-møte
Uklart
USA har ikke full oversikt over al-Qaidas virksomhet, verken i Syria eller andre steder, medgir Carney.
– Det er ikke helt klart i hvor stor grad ekstremister fra al-Qaida samarbeider med den syriske opposisjonen, sier han.
Les også: Norge gir 22 millioner til Syria
Men USA mener at det er bedre å legge økt press på president Bashar al-Assad for å få ham til å gå av og avblåse sikkerhetsstyrkenes jakt på dissidenter, enn å skipe inn våpen til de syriske opprørerne.
– Tiden er ikke inne for å militarisere situasjonen i Syria ytterligere, sier Carney.