Romney leder foran viktig oppgjør i Ohio

HOS SINE EGNE: Den republikanske presidentkandidaten Mitt Romney hylles av sine tilhengere på et møte i Novi i delstaten Michigan natt til onsdag norsk tid. Foto: Reuters Les mer Lukk

Mitt Romney vant i Michigan og Arizona, men kampen om republikanernes nominasjon foran presidentvalget i USA er ikke over. Rick Santorum har fortsatt en sjanse, mener kommentatorer.

Sjansen er der hvis Santorum vinner i Ohio i neste uke, sier USA-kjennere til NTB. Ohio er en av de viktigste vippestatene, delstater som har avgjørende betydning for en kandidats sjanser til å bli nominert.

Mitt Romney fikk ifølge foreløpige tall 41 prosent av stemmene i Michigan, mot 38 prosent for Santorum, og han vant i Arizona med 47 mot 27 prosent.

– Når Romney må vinne, så vinner han, sier USA-eksperten Jan Arild Snoen.

Krefter

– Romney har kommet tilbake fra en midlertidig nedtur og gjorde et svært godt valg i Arizona. Men det viktigste var at han ikke tapte i Michigan. Han setter inn kreftene når det trengs og der det trengs, og det gir resultater, tilføyer Snoen.

Se også: Ny duell i nye delstater

Han peker også på at en god del av dem som stemte på Santorum i Michigan tirsdag, var demokrater. Valgdagsmålinger viste at rundt 10 prosent av dem som avga stemme, sa at de egentlig støtter president Barack Obamas parti.

Snoen mener Rick Santorum ikke viser nok selvdisiplin når han legger fram sitt politiske budskap.

– Han greier ikke å la være å snakke om verdispørsmål. Han burde konsentrere seg om økonomi og andre saker som angår velgerne mer direkte, mener Snoen.

Ohio

Nå rettes alle øyne mot den tett befolkede industristaten Ohio, som er en av i alt ti delstater som har nominasjonskamp tirsdag 6. mars, på den såkalte supertirsdagen.

– Ohio er uhyre viktig, understreker professor i statsvitenskap Jennifer Bailey ved NTNU i Trondheim overfor NTB.

Les også: Romney vant i Arizona og Michigan

– Ingen av kandidatene har nære bånd til Ohio, slik Mitt Romney har til Michigan, påpeker Bailey.

– Det vil selvsagt være bra for Romney om han vinner i Ohio, men han bør helst vinne med svært stor margin, mener hun.

– Romneys seier i Michigan burde vært langt klarere hvis han skulle kunne føle seg sikker på nominasjonen. Hvis Santorum bare taper snaut i Ohio, vil han fortsatt være med i kappløpet, framholder Jennifer Bailey.

Kjemper

Santorum kjemper videre og har lagt ut på valgkampturné med besøk i Ohio, i sørstaten Tennessee og i delstaten Washington lengst nordvest i USA, som har nominasjonsmøter førstkommende lørdag.

Se også: I klinsj på tv

– Santorum bør i dagene fram til supertirsdag legge større vekt på sitt politiske budskap til folk fra arbeiderklassen og middelklassen. Han må snakke mindre om abstrakte verdispørsmål, sier den republikanske strategen Matt Mackowiak.

Mackowiak mener det har vært en tabbe av Santorum å legge så stor vekt på saker som prevensjon og om president Obamas forslag om lettere adgang til høyere utdanning.

– Utspillene gjorde det lett for Mitt Romney å framstille Santorum som ytterliggående, mener han.

Les flere nyheter