Fjernes som bistandsadvokat

Your browser doesn't support HTML5 video.

Klomsæt er ute av terrorsaken
Advokat Sigurd Klomsæt er fratatt oppnevningen som bistandsadvokat i terrorsaken fordi han blir ansett som ansvarlig for at det ble lekket opplysninger til mediene, fastslår Oslo tingrett.

Beslutningen ble gjort kjent av tingrettsdommer Finn Haugen i Oslo tingrett onsdag ettermiddag. Politiet hadde klaget inn advokaten etter at de sendte ut unike kopier av bevismaterialet til bistandsadvokatene i saken 3. februar.

– Oppnevningen av advokat Sigurd Klomsæt som bistandsadvokat tilbakekalles med umiddelbar virkning, sa Haugen.

– Ikke Klomsæt selv

Retten har imidlertid kommet fram til at det ikke var Klomsæt personlig som sto bak lekkasjene, men en person tilknyttet hans advokatkontor.

Klomsæt har hele tiden nektet for at han selv hentet ut dokumentene og siden lekket dem.

Ifølge Haugen inneholdt CD-ene som ble levert fra politiet til advokatene, hver sin unike ID og hadde hvert sitt unike passord.

Les også: Klomsæts klient anker tilbakekallingen

Klomsæt ble invitert til å komme på politihuset fredag 3. februar for å hente sin forseglede konvolutt med CD, men ettersom han var i retten i Arendal på dette tidspunktet, ga han sin ektefelle, som jobber ved samme advokatkontor, fullmakt til å hente konvolutten på hans vegne.

For å få passord måtte advokatene skrive en e-post til politiet og bekrefte at de hadde mottatt konvolutten med CD. Klomsæt skal ha bedt en annen advokat ved advokatkontoret se på materialet siden han selv ikke var på kontoret, og han skal dermed ha videresendt e-posten med passordet til denne personen.

Tre timer senere var bilder fra materialet publisert i flere nettaviser.

– Retten er etter en samlet vurdering kommet fram til at de publiserte bildene stammer fra CD-en som ble utlevert til en ansatt ved Klomsæts advokatkontor etter fullmakt fra Klomsæt. Det kan ikke føres tilbake til noen av de andre bistandsadvokatene, sa Haugen.

Les også: - Ikke opplagt straffbart

Må ta ansvaret

Ved vurderingen om det er utilrådelig at Klomsæt fortsetter som bistandsadvokat, legger retten vekt på bruken av god advokatskikk og retningslinjer for forsvarere, siden det ikke tidligere har vært en lignende sak som gjelder bistandsadvokater.

Retten har funnet at Klomsæt som oppnevnt bistandsadvokat må ta ansvar for lekkasjene selv om det er uklart hvilken konkret person som har lekket dokumentene.

Retten mener også at kilden til lekkasjene på forhånd hadde gjort en avtale om kopiering og oversendelse av materiale og passord. Retten viser til at det kun gikk tre timer fra CD-en og passordet ble utlevert, til bildene var publisert.

Klomsæts klient skal selv ha uttalt at han ønsker at Klomsæt fortsetter i stillingen, noe retten har tatt i betraktning. Likevel sier Haugen at dette ikke er det eneste momentet i saken og at retten har måttet gjøre en bredere vurdering.

Les også: 22.juli-kommisjonen etterlyser bedre beredskap

Politietterforskning

Saken er uavhengig av rettens kjennelse også under etterforskning av Asker og Bærum politidistrikt etter ordre fra statsadvokaten. Fredag 3. februar publiserte ABC Nyheter, VG, NRK, TV 2 og Aftenposten nye bilder og nytt bevismateriale i terrorsaken.

Bildene viste blant annet terrorsiktede Anders Behring Breivik etter pågripelsen på Utøya og Breiviks gutterom i morens leilighet i Oslo.

Materialet hadde politiet bare få timer før distribuert til de over 170 bistandsadvokatene i saken. Det dreier seg om en del av omkring 5.400 sider saksdokumenter som ble stilt til bistandsadvokatenes disposisjon, ifølge Haugen.

Tidligere har påtalesjef ved Asker og Bærum politidistrikt, politiinspektør Stine Karlsen, uttalt til ABC Nyheter at lovhjemmelen som referer til grov uforstand i tjenesten (straffelovens paragraf 325), kan være aktuell i Klomsæts tilfelle.

Saken oppdateres

Les også:

Politiet tror Klomsæt står bak presse-lekkasje

Politiet: - Flere kan ha lekket opplysninger


Les flere nyheter