Det muslimske brorskap til Norge for å lære om demokrati

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) møtte onsdag nestleder i Det muslimske brorskap, Khairat El Shater, i Egypts hovedstad Kairo. Foto: Andreas Bondevik / Scanpix. Les mer Lukk

Norge skal hjelpe Det muslimske brorskap i Egypt med demokratibygging. Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) inviterer bevegelsen til Norge for å lære.

Støre møtte onsdag nestlederen i Det muslimske brorskap, Khairat El Shater, i bevegelsens nye hovedkvarter i Kairo. Under møtet inviterte utenriksministeren brorskapet til å komme til Norge for å lære demokrati i praksis.

– Det er viktig for Norge å støtte demokratiseringsprosessen i Egypt og ha gode relasjoner til alle de nye sentrale politiske kreftene, sier Støre til NTB.

Les også: Det muslimske brorskap blomstrer i arabisk vår

Han forklarer at Norge har hatt kontakt med brorskapet og de andre politiske miljøene i Egypt i lang tid. Ifølge brorskapet setter dette Norge i en spesiell stilling for videre kontakt.

– Vi er rede til å følge opp disse kontaktene med det som i dag er den ledende politiske kraften i Egypt, sier Støre.

Velferdsstat

Ifølge utenriksministeren vil Norge se på hvordan man kan bistå brorskapet i den viktige overgangsfasen Egypt nå går inn. Blant annet ved å dele erfaringer med for eksempel å organisere en velferdsstat, og hvordan styrke sivilsamfunnet og ivareta minoriteters rettigheter.

– Dette opplever jeg det er stor interesse for fra brorskapets side, sier Støre.

Les også: Norge i kontakt med Det muslimske brorskap

Brorskapet er svært positiv til tilbudet og vil gjerne ha norsk hjelp,

– Vi ser Norge som en god demokratisk modell vi kan lære mye av, sier koordinator i brorskapet, Khaled Al-Qazzaz.

– Vi kommer snart til å sende en gruppe med representanter som er valgt inn i nasjonalforsamlingen, sier han videre.

Også de andre politiske partiene i Egypt får det samme tilbudet fra Norge, og flere har uttrykt sin interesse.

Maktfaktor

Ønsket om hjelp fra Norge er del av brorskapets såkalte renessanseprosjekt, om hvordan Egypt bør reformeres.

Brorskapet er den største politiske maktfaktoren i Egypt. Bevegelsens parti, Frihets- og rettferdighetspartiet, fikk over 40 prosent av stemmene ved valgene til ny nasjonalforsamling.

Brorskapet kommer også til å være en avgjørende maktfaktor i Midtøstens utvikling videre, og den norske regjeringen var derfor tidlig ute med å opprette tett kontakt med det.

Mulig statsminister

Khairat El Shater, som Støre møtte onsdag, nevnes som en mulig statsminister når en ny regjering kommer på plass i Egypt. Han er en av de viktigste strategene i brorskapet og er blitt kåret til en av verdens viktigste intellektuelle av magasinet Foreign Policy.

Støre og El Shater diskuterte også om det er måter Norge kan bistå egypterne med for å bedre den vanskelige økonomiske situasjonen i landet.

Støre tok også opp den dårlige situasjonen for menneskerettigheter i Egypt.

Les flere nyheter her