Norge gir 240 millioner kroner til palestinske myndigheter

MØTTE ABBAS: Utenriksminister Jonas Gahr Støre er på reise i Midtøsten, der han blant annet har møtt palestinernes president Mahmoud Abbas. Foto: Scanpix Les mer Lukk

Norge overfører 240 millioner kroner i budsjettstøtte til palestinske selvstyremyndigheter.

– Støtten går til gjennomføring av den palestinske nasjonale utviklingsplanen og er et viktig bidrag til å opprettholde tjenestetilbudet til den palestinske befolkningen innenfor blant annet utdanning, helse og sikkerhet, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Norge er blant de første giverlandene som overfører budsjettstøtte til den palestinske selvstyreadministrasjonen i år. Støtten kanaliseres via et fond som er administrert av Verdensbanken.

Les også: Støre i tvil om palestinsk samling blir noe av

Støre besøkte tirsdag palestinernes statsminister Salam Fayyad i Ramallah på Vestbredden. Fayyad fortalte om store økonomiske utfordringer, blant annet som følge av svikt i skatteinngangen.

– Jeg vil oppfordre andre givere til å utbetale sine budsjettstøttebidrag så tidlig som mulig i 2012. Jeg ønsker vedtaket i Den arabiske liga om økt arabisk støtte til palestinske selvstyremyndigheter velkommen og håper de arabiske giverne følger opp med utbetalinger så snart som mulig, sier Støre.

Les også: Han anerkjenner ikke det palestinske folk

Han understreker at det hviler et særlig ansvar på Israel, som med sine restriksjoner hindrer bærekraftig vekst i den palestinske økonomien.

– Jeg oppfordrer Israel til å bedre betingelsene for palestinsk verdiskaping og åpne opp for mer palestinsk handel både mellom Vestbredden og Gaza, samt med Israel og tredjeland, sier utenriksministeren.

Les flere nyheter