Tilspisset mellom EU og Hviterussland

BEDT OM Å REISE: Polens ambassadør Leszek Szerepka er bedt om å forlate Minsk som følge av de nye sanksjonene som EU har vedtatt mot landet. Foto: Reuters Les mer Lukk

Hviterussland reagerer kraftig på at EU har innført nye sanksjoner mot landet, og har bedt ambassadørene fra EU og Polen om å dra hjem. EU-landene svarer med å kalle hjem alle sine ambassadører.

Hviterussland vil ikke bare at de to ambassadørene drar hjem for konsultasjoner med sine egne regjeringer, landet hjemkaller også sine egne ambassadører fra Brussel og Warszawa, opplyste det hviterussiske utenriksdepartementet tirsdag.

Beskjeden ble noen timer senere fulgt av opplysninger fra EU-diplomater om at de 27 landene i Unionen er enige om å hente hjem sine ambassadører fra Hviterussland.

– Fiendtlig

EU-parlamentets president Martin Schulz kaller Hviterusslands beslutning for en «fiendtlig handling».

Les også: Hviterussland får ikke hjelp fra IMF

– Jeg beklager avgjørelsen sterkt. Den er overdreven, lite hjelpsom og virker mot sin hensikt, sier han.

Det er imidlertid ingenting som tyder på at EU-ambassadøren og Polens ambassadør er utvist på permanent basis.

EU anklager president Aleksandr Lukasjenko og hans autoritære regime for omfattende brudd på menneskerettighetene. De nye sanksjonene er rettet mot 21 hviterussiske dommere og polititjenestemenn og innebærer blant annet at de ikke lenger får besøke EU-land, og at verdier de har plassert i europeiske selskaper, blir holdt tilbake.

– Desperasjon

– Det er et uttrykk for desperasjon. Han har forsøkt å manipulere oss på ulike måter og forsøkt å påvirke og true oss. Nå prøver han å gjøre noe som han tror er et press mot oss, men vi oppfatter det som svakhet og desperasjon. Han er i en svært vanskelig situasjon, sier Sveriges utenriksminister Carl Bildt om Lukasjenkos straff mot EU.

Les også: William Nygaard deportert fra Hviterussland

– Dette kommer til å ha negative virkninger for ham i fremtiden, sier Bildt ifølge nyhetsbyrået TT.

En talsmann for Hviterusslands utenriksdepartement opplyser også at landet kan komme til å iverksette flere tiltak for å beskytte sine interesser. Landet vil også svarteliste personer som har fungert som tilretteleggere for sanksjonene.

Les flere nyheter