SV vil ha «togets Avinor»

VIL GI GASS: SVs Hallgeir Langeland (innfelt) tar til orde for et eget «tog-Avinor». På bildet ses et AVE-lyntog fra Spania. Foto: AP/Scanpix Les mer Lukk

SVs transportpolitiske talsperson Hallgeir Langeland vil ha et nytt statlig selskap som tar seg av utbygging av jernbane. Finansieringen skal sikres gjennom et stort jernbanefond.

– Jernbanen er blitt diskriminert i 40 år. Nye motorveier finansieres med bompenger, Avinor bygger nye rullebaner med statsgaranterte lån, mens jernbanen er prisgitt de årlige statsbudsjettene. Dermed mister vi det lange perspektivet, og resultatet er et nedslitt jernbanenett, sier Langeland til NTB.

Dette vil SV-veteranen løse med to grep: For det første etablering av et statlig utbyggingsselskap som skal ta seg av jernbanebygging her i landet, gjerne etter modell av luftfartens Avinor. For det andre skal finansieringen sikres gjennom et statlig fond, slik at utbyggingen ikke er prisgitt de årlige budsjettkampene.

Transportplan

Onsdag leverer Statens vegvesen, Jernbaneverket, Kystverket og Avinor sitt forslag til ny Nasjonal transportplan for årene 2014-2023 til samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) og fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap).

Les også: – Lyntog krever kutt i andre av statens utgifter

– Ideen til et stort jernbanefond kommer fra Sveits, der transportkomiteen har vært på reise. Jeg tror faktisk at bilistene ville sette pris på om en del av miljøavgiften på bensin og diesel gikk til en dugnad for miljø og utbygging av jernbane, sier Langeland til NTB.

– Frekt, sier Frp

Langeland sier han tror det kan være mulig å få politisk flertall for forslagene.

– Ja, jeg ser for meg at det kan være mulig å få med alle partiene som også står bak klimaforliket. Det vil si samtlige partier på Stortinget med unntak av Fremskrittspartiet, sier han.

Les også: Forsker vil droppe lyntog

Transportpolitisk talsperson Bård Hoksrud i Frp bekrefter at partiet ikke vil være med på Langelands prosjekt:

– Det er frekt å foreslå å bygge jernbane med bilistenes penger. Finnes det ingen grenser for hva SV vil pålegge bilistene? spør Hoksrud.

Hoksrud sier at han var på samme komitéreise til Sveits som den Langeland lot seg inspirere av.

– Det Langeland glemmer å fortelle, er at Sveits allerede hadde et bra utbygd motorveinett og dessuten et helt annet nivå på veiavgifter og bilavgifter enn det vi har i Norge, sier han.

Les flere nyheter