Dansk krigsskip befridde 18 gisler – to døde

KJEMPER MOT PIRATER: Det danske krigsskipet Absalon befridde natt til mandag 18 gisler i en aksjon mot pirater utenfor kysten av Somalia. Foto: Wikimedia Commons/Heb Les mer Lukk

Et dansk krigsskip befridde natt til mandag 18 gisler i en aksjon mot pirater utenfor kysten av Somalia. To av gislene ble drept.

Ingen av gislene var danske, ifølge Søværnets Operative Kommando (SOK).

- Absalon har gjennom flere dager holdt øye med et piratmoderskip utenfor den somaliske kysten. Natt til mandag forsøkte skipet å bevege seg ut på åpent hav, og da ble Absalon satt inn for å stoppe skipet, skriver SOK i en pressemelding.

Fikk grønt lys

Etter at piratskipet ikke svarte på verken oppkald, anrop eller varselskudd fikk Absalon grønt lys av NATOs styrkesjef i området til å beskyte piratskipet.

Etter kort tids beskytning overga piratene seg. Ombord på piratskipet fant Absalons besetning 17 pirater, og 18 gisler som stammet fra skipets originale besetning. TO av disse ble funnet hardt såret, og døde senere av skadene, opplyser SOK.

Det danske forsvaret skal nå undersøke om det var pirater, eller besetningen på krigsskipet Absalon som avfyrte skuddene som førte til at de to ble drept.

Det er ennå ikke kjent hvilken nasjonalitet gislene har.

Det siste i en lang rekke

Kampen mot somaliske pirater pågår kontinuerlig, og senest i slutten av januar befridde amerikanske spesialstyrker to ansatte i Dansk Flygtningshjælp som hadde vært fanget av pirater i Somalia siden oktober i fjor.

Nå mer hjelp kan være på vei. Nå har nemlig eksperter klart å lage et «skattekart» som skal være med på å knuse piratene en gang for alle.

I oktober i fjor døde også en fransk kvinne i somalisk fangenskap, etter å ha blitt bortført fra sitt feriehus i Kenya.

Les også:

Fanget pirat med 12 tær

Somalisk pirat dømt til 25 års fengsel


Les flere nyheter