Varmerekord i to fylker

MOT VÅR: Vinteren er på vikende front, og tirsdag ble det satt varmerekorder for februar to steder i landet. Ulempen er at høyere temperaturer fører med seg større risiko for ras. Foto: Scanpix Les mer Lukk

Både Telemark og Aust-Agder registrerte varmerekord for februar tirsdag. Hele 65 steder i landet ble 28. februar den varmeste dagen så langt i år.

Etter kalde februarmåneder de siste årene, har månedstemperaturen for februar i år ligget 1-2 grader over normalen for landet sett under ett.

Særlig mildt var det tirsdag. Både Tveitsund i Telemark og Landvik i Aust-Agder opplevde en temperatur på 15,2 grader og satte dermed fylkesrekord for februar.

– Dette er ikke veldig overraskende. Sist helg antydet vi temperaturer rundt 12-13 grader tirsdag og onsdag. Samtidig er det veldig store forskjeller rundt om i landet, Oslo hadde for eksempel fire grader, sier vakthavende meteorolog Bente Wahl ved Meteorologisk institutt til NTB.

Les også: Varmerekord på Sydpolen

Mildt jevnt over

Kjevik ved Kristiansand var med 14,3 grader landets tredje varmeste sted tirsdag. Ifølge Adressa.no målte hele 65 steder årets høyeste temperatur tirsdag. Wahl forteller at temperaturene vil holde seg de kommende dagene, mens det mot helgen blir kjøligere.

Les også: Slik blir været frem til 2050

– Det vil bli mildt onsdag og torsdag også, men dette vil avhenge veldig av hvor det er tåke og hvor skydekket blir liggende. Fra fredag blir det kjøligere luft. Stort sett holder temperaturene seg over null, men vil være mer normale for årstiden, sier hun.

Totalt sett har februar i år vært varmere enn 30-årsnormalen. Med unntak av Finnmark og enkelte steder i Troms har hele landet hatt 1-2 grader høyere snittemperatur.

Les også: Her er fleecejakkene som holder deg tørr og varm

Skredfare i vest

Stigende temperaturer er ikke utelukkende positivt. Kombinert med vindøkning gir det fare for skred. Særlig Vestlandet er utsatt de neste dagene, og for tirsdag kveld varsler Meteorologisk institutt stor snøskredfare for samtlige fire vestlandsfylker.

– Nedbør, temperaturstigning og vind gjør at det er litt skummelt. Det er vest og nord i fjellet at skredfaren er størst, sier Wahl.

Les også: Avbrøt leteaksjon på grunn av skredfare

For Trøndelag og Møre og Romsdal gikk Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) ut med jordskredvarsel tirsdag. Kombinasjonen av regn og snøsmelting på allerede vannmettet jord fører til økt skredfare.

– Det er også fare for lokale oversvømmelser som følge av is og snø som delvis tetter rør, sluk og andre avløpsveier, ifølge NVE.

Les også:

Fylkesvei stengt av 15 meter bredt ras

Les flere nyheter