Fransk presidentkandidat truer de rikeste

Sosialisten François Hollande leder på meningsmålingene og lover å skjerpe skattetrykket på Frankrikes rikeste dersom han vinner presidentvalget i april. Foto: REUTERS/SCANPIX. Les mer Lukk

Frankrikes rikeste kan komme til å måtte betale en høy pris dersom sosialisten François Hollande vinner presidentvalget i april.

François Hollande foreslår at de med de høyeste inntektene skal betale opp mot 75 prosent skatt. Det vil ifølge ham «sikre en mer rettferdig økonomi for folk med lave- og mellomstore inntekter».

Første runde i det franske presidentvalget finner sted 22. april og Hollande ligger nå foran president Nicolas Sarkozy på meningsmålingene med 28 mot 24 prosent.

Les også: Sarkozy vil styre Frankrike gjennom stormen

Skatteutspillet kom han med under et to timer langt intervju med den franske fjernsynskanalen TF1 i beste sendetid mandag.

– For inntekter på over 1 million euro (7,5 millioner kroner) bør det trekkes 75 prosent, sa Hollande.

Beskatning av de rike er et hett tema i den franske valgkampen. Skatterådgivere i nabolandet Sveits tror at rike franskmenn vil emigrere i flokk dersom skatten økes slik Hollande foreslår og viser til at mange franske kjendiser alt har vendt ryggen til hjemlandet.

I en valgkamp som har vært preget av spørsmål om de økonomiske nedgangstidene og den høye arbeidsledigheten, har Hollande flere ganger gått hardt ut mot landets rikeste.

Les også: Sarkozy i motvind etter nedgradering

I én tale omtalte han finanseliten som sin fiende og skilte seg dermed markant fra sin konservative rival, president Sarkozy.

– Hollande lyver dagen lang, sa Sarkozy i en tale til tilhengere på vintersportsstedet Annecy tidligere i måneden.

Hollande innledet alt i januar valgkampen med å lansere en økonomisk vekstplan, som ifølge ham vil redde Frankrike gjennom den økonomiske krisen Europa nå gjennomgår.

Foruten å skjerpe skattetrykket på rike privatpersoner, varsler han også økt skatt for banker og store selskap, dersom han kommer til makten.

Les flere nyheter her