Iranske myndigheter strammer grepet før valget

Opposisjonen kommer i stor grad til å boikotte valget i Iran, der myndighetene ifølge Amnesty International har strammet grepet og innskrenket ytringsfriheten de siste månedene. Foto. REUTERS/SCANPIX. Les mer Lukk

Iranske myndigheter har strammet grepet og innskrenket ytringsfriheten foran valget på ny nasjonalforsamling, slår Amnesty International fast i ny rapport.

– Det er dessverre ikke overraskende, men det er ironisk at iranske myndigheter fengsler og mishandler opposisjonelle rett før de later som om folket skal få velge sine ledere, sier generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty Norge.

– Alle som ytrer seg kritisk ses på som fiender av staten og noen ganger av Gud. Da gir myndighetene seg selv retten til å fengsle, torturere og noen ganger henrette dem, sier han.

Les også: FN-inspektører på plass i Iran

Få land i verden har strengere sensur av internett enn Iran, og i en ny rapport dokumenterer Amnesty hvordan myndighetene den siste tiden har skjerpet kontrollen og trappet opp forfølgelsen av antatte opposisjonelle.

Fengsles

– Alt fra å opprette en gruppe på sosiale medier, danne eller gå med i en ikke-statlig organisasjon, eller uttrykke opposisjon til det bestående, kan føre til at man ender i fengsel, konstaterer Ann Harrison som er fungerende nestleder av Amnestys virksomhet i Midtøsten og Nord-Afrika.

Amnesty dokumenterer hvordan iranske myndigheter de siste månedene har pågrepet en rekke advokater, studenter, journalister, politiske aktivister og slektningene deres, medlemmer av religiøse minoriteter, filmskapere og folk som har kontakt med utlendinger.

Internett

Bloggeren Mehdi Khazali ble tidligere nylig dømt til fire og et halvt års fengsel og ti år i indre eksil, etter å ha blitt funnet skyldig i å ha «spredt propaganda mot systemet».

Les også: EU innfører oljesanksjoner mot Iran

– Internett og internettbrukere er pekt ut som de verste fiendene. Alle som bruker nettkafeer registreres og filmes mens de er der. Samtidig styrkes kontrollen med dem som bruker internett hjemmefra. En kritisk bemerkning på en blogg eller på sosiale medier kan raskt føre til mishandling og fengsling, sier Egenæs.

Husarrest

Abdolfattah Soltani, en av grunnleggerne av Center for Human Rights Defenders, ble pågrepet i september og risikerer 20 års fengsel, blant annet fordi han har mottatt en internasjonal menneskerettspris.

De to opposisjonslederne Mir Hossein Mousavi og Mehdi Karroubi, frontfigurene i den såkalt grønne bevegelsen, har sittet i husarrest i over et år, ute av stand til å kommunisere med noen.

Advarer

Antallet henrettelser ble nesten firedoblet fra 2010 til i fjor, og hundrevis av iranere skal være dømt til døden i løpet av det siste året, mange av dem for narkotikaforbrytelser.

Amnesty International advarer verdenssamfunnet mot å vie all oppmerksomhet til atomstriden med Iran og oppfordrer i stedet til økt fokus på menneskerettsbruddene i landet.

– For iranere som utsettes for en slik grad av undertrykkelse, er det motløst å se at alle diskusjoner i diplomatiske kretser først og fremst ser ut til å dreie seg om atomprogrammet på bekostning av menneskerettigheter, sier Ann Haris.

Les flere nyheter her