Bellona med nytt gigaprosjekt i ørkenen

Bellona signerer en samarbeidsavtale til en verdi av 30 millioner kroner med kunstgjødselprodusentene Yara fra Norge og Qafco fra Qatar. Anlegget får energi fra et solspeil for å gjøre saltvann om til ferskvann. I spesielle drivhus skal saltvannet i tillegg sørge for kjølige og gunstige vekstvilkår for grønnsaker. Foto: Bellona / Scanpix. Les mer Lukk

Bellona-leder Frederic Hauge er full av begeistring for sitt nye storprosjekt: Et enormt laboratorium i ørkenen i Qatar skal gjøre ørkenen grønn.

– Vi bruker det vi har mye av – sand, sol, salt og CO2 – til å produsere det vi trenger mer av – elektrisitet, bioenergi, mat, ferskvann og vegetasjon, sier en sprudlende Hauge til NTB.

Bellona er blant partnerne i Sahara Forest Project, som ledes av Frederic Hauges bror, Joakim. Mandag signerer selskapet en samarbeidsavtale til en verdi av 30 millioner kroner med kunstgjødselprodusentene Yara fra Norge og Qafco fra Qatar.

Les også: Vil la oljefunn ligge

– Vi skal bygge et enormt testsenter og laboratorium på 10.000 kvadratmeter som skal stå ferdig i løpet av året. Det blir det første konsentrerte solkraftanlegget i Qatar, sier Hauge.

Samarbeidsavtalen blir inngått samme dag som Qatars stats- og utenriksminister sjeik Hamad Bin Jassim Jabr Al-Thani gjester Norge for møter med statsminister Jens Stoltenberg og utenriksminister Jonas Gahr Støre. Den undertegnes med ministrene til stede.

Bred produksjon

Bellona-sjefen forklarer at anlegget får energi fra et solspeil for å gjøre saltvann om til ferskvann. I spesielle drivhus skal saltvannet i tillegg sørge for kjølige og gunstige vekstvilkår for grønnsaker. Samtidig skal anlegget framstille salt, produsere alger og gi næring til planter som tåler saltvann.

– Teknologien skal rulles ut i stor skala. Dette blir en ny måte å produsere mat og energi på – i store mengder. Samtidig binder vi opp store mengder av klimagassen CO2. Dette er en stor milepæl for oss, sier han.

Les også: Bellona: Norske redere dumper skip i u-land

Sammen med den qatarske samarbeidspartneren Qafco er det Yara og konsernsjef Jørgen Ole Haslestad som står for finansieringen av prosjektet.

– Det økende behovet for mat må bli møtt med innovative tanker og et effektivt landbruk, sier Haslestad, som mener prosjektet viser hvordan industriell utvikling kan bidra til å løse et stort problem på en klimavennlig måte.

Prosjekt i Jordan

Sahara Forest Project (SFP) er et samarbeid mellom Miljøstiftelsen Bellona, det britiske ingeniørselskapet MaxFordham og arkitektselskapet Exploration Architecture.

I fjor startet selskapet byggingen av et lignende anlegg i Jordan, der det av solenergi skal produsere ferskvann og biomasse i form av alger fra saltvann.

Norske myndigheter spyttet inn 3,6 millioner kroner til bygging av prøveanlegget ved den jordanske turistbyen Aqaba.

– Dette er et spektakulært og potensielt viktig prosjekt, sa utenriksminister Støre til NTB da samarbeidsavtalen for dette prosjektet ble undertegnet i Amman i januar i fjor.

– Anlegget i Qatar vil gjøre at vi kommer raskere til fullskalaløsninger i Jordan, sier Frederic Hauge.


Les flere nyheter her