Nepalsk pensjonist kronet til verdens laveste mann

56 cm høye Chandra Bahadur Dangi (72) ble søndag målt og erklært verdens korteste mann i Katmandu. Foto: REUTERS / Navesh Chitrakar / SCANPIX Les mer Lukk

En 72 år gammel mann fra sørvestlige Nepal ble søndag kåret til verdens korteste mann. Med 54,6 centimeter slo han den tidligere tittelholderen med god margin.

Chandra Bahadur Dangi ble søndag målt av representanter for Guinness rekordbok, som kunne konstatere at 72-åringen på strømpelesten var hele 5,3 cm lavere enn filippineren Junrey Balawing (18), som kapret tittelen for bare et halvt år siden.

– Det føles veldig godt, jeg er veldig glad, sa Dangi under seansen i Nepals hovedstad Katmandu.

Tolv kilo

Mannen, som veier bare 12 kilo, ble «oppdaget» av nepalske forskere for bare tre uker siden. I et intervju forteller Dangi at han ser på berømmelsen han nå har fått, som kompensasjon for et tøft liv. Pensjonisten, som ble foreldreløs da han var 12 år, forteller at slektningene hans brukte å stille ham ut på frikshows og puttet pengene i egen lomme. Dangi har aldri hatt noen kjæreste.

– Inntil nå har Chandras høyde vært en påkjenning. Han er smertelig klar over problemene med å passe inn i verden og er skuffet over at han har gått glipp av muligheten til å finne en kone, heter det i en uttalelse fra Guinness rekordbok søndag.

Se også: Han kan være verdens minste mann

Selv er han sitert på at han er for gammel til å gifte seg, men at han gjerne vil ut i verden og reise til fremmede land.

Korteste noensinne

Nepaleseren er den eldste mannen som har båret tittelen verdens korteste mann siden Guinness rekordbok startet sine berømte kåringer for 57 år siden.

– Jeg blir hver gang forbløffet over at denne rekorden stadig blir slått, sier Craig Glenday, sjefredaktør i Guinness rekordbok i en uttalelse.

Dangi er også kåret til det korteste voksne menneske som noensinne er blitt registrert. Indiske Gul Mohammed var målt til 57 cm før han døde i 1997, 40 år gammel.

Se også: Guinness rekorder 2011

Ettersom Dangi aldri i sitt liv har vært hos legen, er det usikkert hvorfor han er så kortvokst, men mange tidligere tittelinnehavere har lidd av primordial kortvoksthet. Forhåpentligvis vil hans nye status gjøre at han nå får medisinsk råd og hjelp, skriver Guinness Rekordbok.

Dangi har inntil nå levd av å veve hårbånd i en avsidesliggende landsby i det fattige Dang-distriktet 350 kilometer fra Katmandu.

Les flere nyheter