Menneskelenke av demonstranter rundt Moskva

Tusener av russere deltok søndag i markeringen «Den hvite ringen» i protest mot Vladimir Putins kandidatur i presidentvalget. Foto: REUTERS / Grigorij Dukor / SCANPIX Les mer Lukk

Tusener av russere holdt søndag hender for å danne en menneskelenke rundt bykjernen i Moskva, i protest mot statsminister og presidentkandidat Vladimir Putin.

Demonstrantene trosset snø og kulde for å ta del i den symbolske menneskelenken. Det var en munter stemning, og bilsjåfører tutet til støtte for demonstrantene, som vinket tilbake. Mange av dem hadde på seg det hvite båndet som er blitt et viktig symbol for opposisjonen i Russland. Noen holdt også oppblåste kondomer, en kommentar til en spøk Putin kom med i fjor, om at de hvite båndene så ut som nettopp dét.

Psykologisk effekt

– Dagens demonstrasjon har en viktig psykologisk effekt. Den viser myndighetene at vi ikke vil gi opp. Det er et signal om at protestflammen ikke har slukket, sier den 18 år gamle studenten Andrej Asafov.

Målet var å danne en fullstendig lenke rundt Moskvas historiske sentrum, noe arrangørene mente de trengte omkring 34.000 mennesker for å gjennomføre. Arrangørene selv sier til Reuters at det møtte opp 40.000, mens politiet hevder bare 11.000 ble med på aksjonen.

Les også: Russiske nasjonalister i marsj mot Putin

En statlig TV-kanal lagde en knapp sak på den fotogene demonstrasjonen. Men mest oppmerksomhet fikk et jordskjelv i Sibir, hvor ingen ble skadd, og en liten demonstrasjon til støtte for Putin.

Valgfusk

Det er blitt arrangert en rekke omfattende demonstrasjoner mot Putin siden valget på nasjonalforsamling 4. desember.

Putins parti Det forente Russland fikk en oppslutning på 49,5 prosent, som var en tilbakegang fra 64,3 prosent i 2007. Dagens valgordning sikret partiet fortsatt flertall i Dumaen.

Les også: Russland ruster opp i nord

Tross tilbakegangen anklaget opposisjonen partiet for omfattende valgfusk, og de krever at resultatet fra parlamentsvalget annulleres og at det holdes omvalg.

– Kan ikke vinne ærlig

Putin er etter alt å dømme sikret seier i presidentvalget i Russland neste helg. De siste meningsmålingene viser at den nåværende statsministeren kan vinne valget med rundt 60 prosent. Opposisjonen håper å forhindre at han kaprer over halvparten av stemmene, slik at han må gjennom en runde til.

– Det er ikke mulig for Putin å vinne valget ærlig, sier Yevgenija Tsjirikova, leder for opposisjonskampanjen.

– Du ser jo hvor mange som er her ute nå. Hvis vi kan bevise at det jukses i presidentvalget, da vil det komme en sterk reaksjon fra folket, sier hun.

Les også: Putin lover mer penger til middelklassen

Det ble også arrangert demonstrasjoner andre steder i Russland søndag. I Putins hjemby St. Petersburg deltok 3.500 mennesker i en protestmarsj hvor de ropte «Russland uten Putin». Flere hundre politifolk fra spesialstyrken OMON fulgte nøye med på demonstrasjonen fra sidelinjen.

Les flere nyheter