- Kan ha vært nøye planlagt

Ranerne som torturerte og drepte den 78-årige kvinnen av norsk opprinnelse i Dullstroom, nordøst for Johannesburg, hadde trolig spanet på henne i lang tid.

Ifølge opplysninger VG har fått fra et sikkerhetsfirma som installerte boligalarm hos kvinnen, må ranerne ha fulgt nøye med og visst akkurat når de skulle slå til.

To menn i begynnelsen av 30-årene ble pågrepet torsdag kveld, og den ene mannen er nå siktet for å ha drept 78-åringen, som var en velkjent og populær kvinne i byen.

Les også: Norsk kvinne torturert og drept i Sør-Afrika

Det norske utenriksdepartementet (UD) vet fortsatt ikke om kvinnen har norsk statsborgerskap, men sørafrikanske myndigheter har oppgitt at hun er sørafrikansk statsborger.

– Vi kan ikke bekrefte eller avkrefte om hun har dobbelt statsborgerskap, sier kommunikasjonsrådgiver Svein Michelsen i UD til NTB.

Brukte strykejern

I avhør har de to siktede mennene fortalt at de brukte et varmt strykejern som torturinstrument for å få 78-åringen til å fortelle hvor hun hadde gjemt pengene sine. Kvinnen ble påført alvorlige brannskader i ansiktet og på armene. Ifølge rettsmedisinere var hun også blitt slått i hodet med strykejernet.

Politiet fant 13.000 rand (9.500 kroner) og et kamera hos den ene av de pågrepne.

Ranet før

Kvinnen var også utsatt for et brutalt hjemmeran for fem år siden, og politiet ønsker nå å bringe klarhet i om noen av de pågrepne også var delaktige i dette innbruddet.

Ved det forrige ranet tok to menn seg inn gjennom et stuevindu, slo henne i hodet med en flaske og kuttet en venninne av kvinnen i skulderen med et glasskår.

– Det var et veldig grovt ran, og hun var livredd etter det. En av mennene som begikk det ranet, sonet en kort fengselsdom og var frekk nok til å oppsøke blomsterbutikken hennes og kreve en jobb etterpå, sier en av naboene til VG.

De som bor i nabolaget til kvinnen, ser ikke bort fra at det kan dreie seg om et hevndrap.

Les flere nyheter