Må bygge alle «brannmurers» mor

Finansminister Wolfgang Schäuble nekter foreløpig å lytte til kravene om større redningsfond for kriserammede euroland. (Foto: REUTERS/SCANPIX) Les mer Lukk

Tyskland utsettes for et høyt press fra andre stormakter som krever at EUs økonomiske krisefond får mer slagkraft.

Under G20-møtet i Mexico by denne helgen har både USA, Japan og Canada krevd at krisefondene må styrkes slik at eurolandene blir mindre utsatt for nye finanskriser. Strategien omtales ofte som å bygge en større «brannmur».

Angel Gurria, sjefen for Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD), ba lørdag eurolandene om må bygge «alle brannmurers mor».

– For å være sterke må vi ha en tykk brannmur, en høy brannmur, en bred brannmur, en veldig stor brannmur som er troverdig. Og jo mer troverdig den er, desto mindre er sannsynligheten for at vi trenger å bruke den, sa Gurria.

Les: - EU redder banker, ikke land

– Endeløs innsprøytning

Tyskland har så langt vært svært skeptisk til å sette av mer penger til fond som skal brukes til å redde gjeldstyngede land som havner i problemer.

– La meg være helt klar: Det gir ingen økonomisk mening å følge oppfordringene om endeløse innsprøytninger av penger inn i redningsfondene eller å sette i gang seddelpressen til Den europeiske sentralbanken (ECB), sa den tyske finansministeren Wolfgang Schäuble lørdag.

Han frykter større redningsfond vil gjøre gjeldstyngede euroland mindre motivert til å iverksette økonomiske reformer.

Les også: Enighet om ny krisepakke til Hellas

– Er på glid

Likevel kommer det signaler som tyder på at Tyskland kan være i ferd med å forandre mening. En kilde på G20-møtet sier til nyhetsbyrået Reuters at tyskerne kan være villige til å begynne diskusjoner om større redningsfond neste måned.

Flere land har allerede stilt seg bak et forslag om å slå sammen EUs midlertidige redningsfond EFSF med det permanente fondet ESM som etter planen skal opprettes i juli. EUs «brannmur» vil da bli på til sammen 5.600 milliarder kroner.

Hvis stormaktene utenfor Europa blir fornøyd med EUs innsats, er det ventet at de og vil sette av nye midler som kan brukes til å redde kriserammede euroland.Håper er å skaffe til veie til sammen 11.200 milliarder kroner innen utgangen av april.

Les også:

Finland godkjenner økt støtte til EUs krisefond

G20-toppene vil redde Europa

Tyskere vil ikke feire sin nasjonaldag


Les flere nyheter