KrF: – Lysbakken bør vurdere sin stilling

Barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken (SV) bør vurdere sin stilling, mener Kristelig Folkeparti. (Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix) Les mer Lukk

Kristelig Folkeparti mener SV-statsråd Audun Lysbakken bør vurdere å gå av som følge av den omstridte støtten til Jenteforsvaret.

Fakta om selvforsvarssaken  

* Barne- og likestillingsdepartementet bevilget i fjor høst 500.000 kroner til selvforsvarskurs for jenter. Tilskuddet ble ikke lyst ut på forhånd, men 154.000 kroner ble tildelt organisasjonen Jenteforsvaret – som springer ut av Sosialistisk Ungdom. 346.375 kroner gikk til et samarbeidsprosjekt mellom Fylkesmannen i Sør-Trøndelag, Sør-Trøndelag fylkeskommune og LLH Trøndelag.

* Etter at Dagbladet skrev om saken, har barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken (SV) beklaget håndteringen av saken i to brevrunder med Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

* Interne dokumenter som departementet valgte å offentliggjøre onsdag, viser at politisk ledelse handlet i strid med eksplisitte råd fra embetsverket da Jenteforsvaret ble tilgodesett med midler.

* Fredag avslørte Dagbladet at Lysbakken likevel ikke hadde offentliggjort alle dokumenter i saken, slik han eksplisitt ga uttrykk for tidligere i uka.

– Slik situasjonen nå er blitt, er dette en alvorlig sak, sier KrFs parlamentariske leder Hans Olav Syversen til Aftenposten.

Audun Lysbakken sier også til Dagbladet at han ikke har vurdert å trekke seg som lederkandidat i SV. Han sier også at han er stolt av hvordan han leder Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet.

– Jeg tar ansvaret for at vi har gjort en feil, men jeg er stolt av hvordan jeg har ledet dette departementet. Jeg kjenner også sterk støtte fra partiet, sier han.

Tar ansvar

Til NTB sa Lysbakken lørdag at han ikke ville høre snakk om å ofre sine statssekretærer som følge av selvforsvarssaken.

– Jeg er sjef i dette departementet. Jeg tar ansvar for alt vi gjør. Det er ikke snakk om å skyve medarbeidere foran seg, sa han.

Les også: Fylkesledere: - Lysbakken-saken skader SV

Professor Tor Midtbø ved institutt for sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen sier til Bergens Tidende at det ikke vil være så lett for Lysbakken å be statssekretærene sine om å gå.

– Det farlige er at det lett vil bli oppfattet som ansvarsfraskriving fra Lysbakken. Det er en måte å si fra seg skyld på, som jeg tror mange vil reagere på. Så jeg er ikke sikker på om den muligheten er åpen, sier han.

Les også: Får bokrefs av KrF

Glemmer med tiden

Midtbø, som har forsket på politiske kriser, tror at Lysbakken kan trøste seg med at folk glemmer fort.

– Det er forbausende hvor fort folk glemmer, og forbausende hvor fort en politiker kan komme tilbake igjen, sier han.

KrFs parlamentariske leder, Hans Olav Syversen, mener imidlertid at det Lysbakken har gjort, er minst like alvorlig som saken som Manuela Ramin-Osmundsen (Ap) måtte gå på som barne- og likestillingsminister i 2008.

Bakgrunnen for hennes avgang var anklager om inhabilitet ved utnevnelsen av nytt barneombud.

– Med det som parallell ville det ikke vært unaturlig om Lysbakken måtte gå. Men han er i en spesiell situasjon, sier Syversen og viser til at Lysbakken snart skal velges til SV-leder.

Les også:

Lysbakken freder statssekretærene

Lysbakken får søkehjelp fra eksperter

SU-lederens e-post ble besvart


Les flere nyheter