– Nesten 60 drept i nye kamper i Syria

Ambulanser fra Røde Kors på vei inn i Homs for å forsøke å evakuere sårede syrere. Foto: Scanpix/AFP. Les mer Lukk

Regimelojale soldater drepte 41 sivile syrere lørdag, mens 16 soldater ble drept i eksplosjoner og sammenstøt, melder en overvåkingsgruppe.

Ifølge menneskerettighetsgruppa Syrian Observatory for Human Right ble 19 av de sivile drept i den krigsherjede byen Homs, hvor Røde Kors har gjort et nytt forsøk på å få hentet ut sårede fra den omringede bydelen Baba Amro.

Det har vært eksplosjoner og bombeangrep i bydelen siden lørdag morgen.

Les også: Røde Kors fortsetter evakueringsarbeidet i Homs

I tillegg til dem som ble drept i Homs, ble fem personer ble skutt og drept i byen Ezaz. Ifølge nyhetsbyrået DPA, som siterer en opposisjonsaktivist, ble minst 11 personer drept av regjeringsstyrker i den sentrale provinsen Hama.

Fikk ikke ut journalister

Fredag fraktet redningsmannskaper fra Syrias Røde Halvmåne ut sju sårede fra Baba Amro. De fikk imidlertid ikke hentet ut to sårede vestlige journalister som etter planen skulle blitt evakuert. Heller ikke levningene etter den britiskamerikanske journalisten Maire Colvin og den franske fotografen Remi Ochlik er fraktet ut.

Les også: Norge gir 22 millioner til Syria

Lørdag opplyser Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) at de er i forhandlinger med syriske myndigheter for å få hentet ut flere.

– Forhandlingene fortsetter med syriske myndigheter og opposisjonen for å få evakuert alle som trenger hjelp, uten unntak, sier talsmann for ICRC, Saleh Dabbakeh.

ICRC og Syrias Røde Halvmåne samarbeider om evakueringsarbeidet.

Vil ha våpen

Den syriske opposisjonen ba under det såkalte vennegruppemøtet om Syria i Tunis fredag om våpen og militær støtte i kampen mot Bashar al-Assads regime.

Norge svarte at det er uaktuelt å gi slik støtte fra norsk side. Norge akter heller ikke å presse på for å få igjennom en FN-resolusjon som åpner for internasjonal militær intervensjon, slik tilfellet var i Libya.

– Det er mye som skiller situasjonen i Syria fra den i Libya. Vi forholder oss til at Den arabiske liga ikke har bedt om en intervensjon, slik tilfellet var i Libya. Maktbruk er uansett siste post på listen over aktuelle tiltak, sa statssekretær Torgeir Larsen (Ap) i Utenriksdepartementet til NTB etter møtet.

Se også: Brite i Syria bønnfaler om hjelp

Syriske aktivister var ikke fornøyd med hva verdenslederne klarte å oppnå med møtet, og sa at verden har sviktet og forlatt dem til å bli drept av Assads styrker.

– De fortsetter å gi sjanser til denne mannen som dreper oss og som allerede har drept tusenvis, sier aktivist Nadir Al-Husseini.

Les flere nyheter