Flere drept i demonstrasjoner og hevnaksjon i Kabul

Et amerikansk militærkjøretøy på vei til innenriksdepartementet i Kabul etter at to NATO-tjenestemenn ble drept inne i bygningen. Foto: REUTERS / Mohammad Ismail / SCANPIX Les mer Lukk

Uroen preger Afghanistans hovedstad Kabul etter at Koranen ble brent på en amerikansk militærbase. Lørdag ble to amerikanske rådgivere i NATO skutt og drept.

De to amerikanerne, som skal ha vært oberstløytnant og major i NATOs ISAF-styrke, ble skutt og drept inne i det afghanske innenriksdepartementet i Kabul lørdag. Bygget ble stengt av etter angrepet, og ingen fikk komme seg ut eller inn, ifølge sikkerhetstjenestemenn.

– Det har vært skyting inne på kontrollsenteret i innenriksdepartementet, og to amerikanere er blitt drept, sier en offentlig tjenestemann, som vil være anonym.

Hevnangrep

Opprørsgruppa Taliban sier i en uttalelse at de sto bak, og at angrepet var hevn for at muslimenes hellige bok Koranen ble brent som søppel på en amerikansk militærbase tidligere denne uka. Brenningen har forårsaket voldsomme protester de siste dagene, og USAs president Barack Obama har beklaget hendelsen.

Les også: Rakett mot norsk leir i Maimana

En talsperson for NATO bekrefter at to av deres tjenestemenn er blitt drept. Militæralliansen tilbakekaller nå alle sine tjenestemenn som jobber i afghanske departementer.

– Av åpenbare sikkerhetsgrunner velger vi å gjennomføre umiddelbare tiltak for å tilbakekalle alle andre ISAF-ansatte som jobber i departementer i og rundt Kabul, sier general John Allen, NATOs øverstkommanderende i Afghanistan.

Demonstrasjoner

For femte dag på rad demonstrerte sinte afghanere mot USA etter brenningen.

Minst tre personer mistet livet da afghanske sikkerhetsstyrker støtte sammen med flere tusen rasende demonstranter lørdag, ifølge tjenestemenn.

Les også: - Demonstranter drept i Afghanistan

En person ble drept i sammenstøt i Logar-provinsen sør for Kabul, mens to personer ble såret. I den nordlige provinsen Kunduz ble to demonstranter skutt og drept av sikkerhetsstyrker da de satte fyr på butikker og bygninger, ifølge politiet. Også her ble flere såret.

Omringet FN-bygg

Ifølge politiet omringet flere tusen demonstranter en FN-bygning Kunduz lørdag.

– Demonstrantene støtte sammen med politiet og forsøkte å ta seg inn i bygningen. Politiet har klart å stanse dem så langt, sier politiets talsmann, Sarwar Husaini.

Det ble i tillegg til demonstrasjonene i Logar og Kunduz arrangert demonstrasjoner i Nangarhar og i den sentrale provinsen Sari Pul, opplyser tjenestemenn og lokalt politi.

Fredag var det også store protester over hele landet etter fredagsbønnen, og minst 13 mennesker ble drept. Den norske leiren i Maimana ble mål for en rakett.

Flere menneskeliv er gått tapt siden demonstrasjonene begynte. Ifølge nyhetsbyrået AFP var tallet på drepte 24 før de nye dødsfallene lørdag.

Les flere nyheter