Røde Kors fortsetter evakueringsarbeidet i Homs

PROTESTER: Mange syrere demonstrerte mot president Bashar al-Assad i Kafranbel fredag. (Foto: REUTERS/SCANPIX) Les mer Lukk

Røde Kors gjorde lørdag et nytt forsøk på å få hentet ut sårede fra den omringede bydelen Baba Amro i Homs. Flere personer har mistet livet i nye uroligheter, ifølge aktivister.

Fredag fraktet redningsmannskaper fra Syrias Røde Halvmåne ut sju sårede ut av Baba Amro. De fikk imidlertid ikke hentet ut to sårede vestlige journalister som etter planen skulle blitt evakuert. Heller ikke levningene etter den britiskamerikanske journalisten Maire Colvin og den franske fotografen Remi Ochlik er fraktet ut.

Lørdag opplyser Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) at de er i forhandlinger med syriske myndigheter for å få hentet ut flere.

– Forhandlingene fortsetter med syriske myndigheter og opposisjonen for å få evakuert alle som trenger hjelp, uten unntak, sier talsmann for ICRC, Saleh Dabbakeh.

ICRC og Syrias Røde Halvmåne samarbeider om evakueringsarbeidet.

Nye sammenstøt

Lørdag ble minst ni personer drept i nye sammenstøt med syriske sikkerhetsstyrker, ifølge eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights.

Fire sivile ble drept i Baba Amro og andre bydeler i Homs, hvor det skal ha vært bombeangrep og eksplosjoner siden lørdag morgen. Fem personer ble skutt og drept i byen Ezaz.

Ifølge nyhetsbyrået DPA, som siterer en opposisjonsaktivist, ble minst 11 personer drept av regjeringsstyrker i den sentrale provinsen Hama.

Vil ha våpen

Den syriske opposisjonen ba under det såkalte vennegruppemøtet om Syria i Tunis fredag om våpen og militær støtte i kampen mot Bashar al-Assads regime.

Norge svarte at det er uaktuelt å gi slik støtte fra norsk side. Norge akter heller ikke å presse på for å få igjennom en FN-resolusjon som åpner for internasjonal militær intervensjon, slik tilfellet var i Libya.

– Det er mye som skiller situasjonen i Syria fra den i Libya. Vi forholder oss til at Den arabiske liga ikke har bedt om en intervensjon, slik tilfellet var i Libya. Maktbruk er uansett siste post på listen over aktuelle tiltak, sa statssekretær Torgeir Larsen (Ap) i Utenriksdepartementet til NTB etter møtet.

Syriske aktivister var ikke fornøyd med hva verdenslederne klarte å oppnå med møtet, og sa at verden har sviktet og forlatt dem til å bli drept av Assads styrker.

– De fortsetter å gi sjanser til denne mannen som dreper oss og som allerede har drept tusenvis, sier aktivist Nadir Al-Husseini.

Les flere nyheter