Norge gir 22 millioner til Syria

Lederen for Syrias nasjonalråd (SNC), Burhan Ghaliun, mener president Bashar al-Assad må erstattes med et presidentråd og en overgangsregjering, før det holdes valg i landet. Han deltok på den internasjonale konferansen om Syria i Tunis fredag. Foto: REUTERS/SCANPIX. Les mer Lukk

Norge gir 22 millioner kroner til organisasjoner som driver nødhjelp i Syria. Pengene går også til flyktningleire som er etablert i nabolandene Libanon og Jordan.

– Jeg er dypt bekymret for at syriske myndigheter ikke gir hjelpeorganisasjoner nødvendig tilgang til å drive nødhjelp i konfliktsoner, særlig i byen Homs. Norge krever at humanitære hjelpeorganisasjoner umiddelbart gis full tilgang, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Statssekretær Torgeir Larsen (Ap) informerte om Norges bidrag under fredagens såkalte vennegruppemøte om Syria i den tunisiske hovedstaden Tunis.

Les også: Assad-tilhengere tok seg inn på Syria-møte

Flere enn 50 vestlige og arabiske land var til stede for å utveksle synspunkter og uttrykke støtte til initiativene fra Den arabiske liga som arbeider for en politisk løsning på konflikten.

– Det er grunn til å beklage at Kina og Russland ikke var til stede under møtet, men vi håper de vil ta del i oppfølgingen av det vi ble enige om. Et splittet internasjonalt samfunn vil bare forlenge lidelsene i Syria, sier Larsen til NTB.

Syrisk opposisjonsleder ønsker forsoningskomité

Opposisjonsgruppen Syrias nasjonalråd (SNC) ønsker at en overgangsregjering skal ta over styret i Syria etter Bashar al-Assad. Kurderne skal få lokalt selvstyre, ifølge deres forslag.

SNCs leder Burhan Ghaliun la fram gruppens visjoner for et Syria uten den omstridte presidenten, da han fredag talte til Tunis-konferansen. Over 50 land var representert, deriblant Norge.

Det må opprettes et «presidentråd» bestående av nasjonale ledere og en overgangsregjering der både politikere, militæroffiserer og teknokrater er med. Dette må være folk som ikke har kjempet mot revolusjonen, ifølge Ghalioun.

Overgangsperioden skal føre fram til valg på en nasjonalforsamling som så skal skrive ny grunnlov.

Det nye Syria skal ha en desentralisert regjering der kurderne vil kunne styre lokalt.

– Deres identitet vil bli nasjonalt anerkjent og respektert og deres rettigheter som borgere vil være sikret, sa Ghalioun om kurderne. Han la til at folkegruppen vil spille en betydelig rolle i gjenoppbyggingen av Syria.

Les også: Brite i Syria bønnfaller om hjelp

Ghalioun har blitt kritisert for sin holdning til kurdere tidligere, men i sin tale forsøkte han å tone ned motsetninger mellom arabere og kurdere.

Et eget råd bør undersøke overgrep begått av Assads regime og forhindre hevnaksjoner, mener SNC.

Les også: Norge beklager at Russland og Kina uteblir fra Syria-møte

– Komiteen vil arbeide for forsoning og skape en opplevelse av nasjonalisme og menneskelige verdier som har vært fraværende i denne krisen, sa Ghalioun.

Les flere nyheter her