Hoppet 234 meter til ingen nytte

KJEMPEHOPP: Rune Velta leverte et kjempehopp på 234 meter under Skiflygings-VM i Vikersund fredag. Dessverre for Velta ble rennet avlsyt på grunn av vind. (Foto: Scanpix) Les mer Lukk

Rune Velta fra Lommedalen hoppet hele 234 meter i Vikersund, men det lange svevet ble tatt av vinden.

Nå venter i stedet tre omganger lørdag. Velta lå på annenplass da arrangørene måtte avlyse fredagens 1. omgang i skiflygings-VM som følge av sterk vind.

Med personlig rekord på 234 meter og 225,6 poeng hadde 22-åringen sikret seg et godt utgangspunkt i jakten på VM-medaljer.

– Det er litt kjedelig, men jeg fikk i hvert fall et bra treningshopp. Det var ikke mulig å få gjennomført, og da er det greit at det ble avlyst, sa Velta diplomatisk.

Gjennombruddet

Han virket ikke helt fornøyd med avgjørelsen fra juryen om å avlyse fredagens omganger, men det skyldes nok mest skuffelsen over at den personlige rekorden ikke blir tellende i VM, men bare som personlig bestenotering i antall meter.

– Jeg får ikke gjort noe med vær, vind og forhold. Jeg så at det ikke var mulig å gjennomføre. Da er det ingen vits i å tvinge gjennom en omgang. Jeg respekterer avgjørelsen, fortsatte Lommedalen-hopperen.

Les også:Hilde vraket til VM i skiflyging

Han har fått sitt store gjennombrudd denne sesongen. Velta var et talent det var stilt mange forhåpninger til, men sykdom og et stygt fall gjorde at 22-åringen trengte tre år på å hente seg inn fysisk for å kunne hevde seg på seniornivå. Nå er han blant medaljefavorittene i Vikersund. Det viser at hardt arbeid belønnes.

– Jeg fikk til arbeidsoppgavene mine og gjorde et bra hopp, som jeg var fornøyd med. Ny dag venter, og jeg må prøve å gjøre det samme, sa Velta.

Tøff dag

Arrangørene i Vikersund har ofte trøblet. I 1990-VM var det så vidt man fikk gjennomført renn på grunn av snømangel og mildvær. I 2000 klarte man først å kåre en vinner mandag. Nå satser man alt på tre omganger lørdag. Fredagens renn ble først utsatt i én time. Da fem mann sto igjen viste det seg umulig å fortsette i den sterke vinden.

– Det ble en ganske tøff dag med mye venting. Vi måtte stoppe og vente i over en time for å prøve å få gjennomført konkurransen, men det var umulig å fullføre, sa rennleder Ole Gunnar Fidjestøl.

Verdensmesteren fra 1988 var tydelig skuffet etter at første dag av skiflygings-VM blåste bort.

– Det blåste for mye på kulen. Veldig leit at vi bare manglet fem hoppere på å få fullført omgangen, sa den tidligere storhopperen fra Vikersund.Nå håper man værgudene spiller mer på lag resten av helgen og sørger for en individuell konkurranse med like forhold lørdag og en spennende lagkonkurranse søndag.

Les flere nyheter