Norsk kvinne torturert og drept i Sør-Afrika

En norsk kvinne i 70-årene ble torsdag torturert og drept av innbruddstyver i Sør-Afrika.

En 78 år gammel kvinne av norsk opprinnelse ble onsdag kveld torturert med et varmt strykejern og drept av innbruddstyver i Dullstroom nordøst for Johannesburg i Sør-Afrika.

To menn i begynnelsen av 30-årene ble pågrepet torsdag kveld.

– Hun var en velkjent og populær kvinne i byen, og solgte blomster og trær. De pågrepne mennene hadde hørt at hun hadde mye penger hjemme, sier offiser Daniel Nkosi i politiet til Dagbladet.no.

Det var kvinnens gartner, André Mlwazu, som fant henne torsdag morgen da han kom på jobb. Porten, som ellers alltid var låst, sto åpen. Gartneren fant kvinnen død på gulvet i boligen.

Strykejern

Hun var påført alvorlige brannskader i ansiktet og på armene. Ifølge rettsmedisinere var hun blitt slått i hodet med et strykejern. Drapet skjedde trolig onsdag kveld, skriver avisen Beeld.

– Vi er sikre på at den døde kvinnen er fra Norge. I hennes sørafrikanske ID-bok står det at hun er norsk, men vi har ikke funnet passet hennes ennå, sier Nkosi til Dagbladet.

Nyhetsbyrået Sapa skriver at kvinnen var av norsk opprinnelse, men at hun var sørafrikansk statsborger. Det norske utenriksdepartementet vet ikke om kvinnen er norsk statsborger.

– Vi har fått opplyst fra sørafrikanske myndigheter at kvinnen er sørafrikansk statsborger. Vi kan ikke utelukke at kvinnen har dobbelt statsborgerskap, men dette er noe vi må avklare nærmere, sier kommunikasjonsrådgiver Marte Lerberg Kopstad i UD til NTB.

Kvinnen flyttet til Dullstroom for 22 år siden. Der arbeidet hun først på et advokatkontor. Hun begynte på en planteskole da hun ble pensjonist.

Pågrepet

Politiet pågrep torsdag kveld en av de to mennene på et utested. Han utpekte den andre mannen, som så ble pågrepet i sitt hjem.

I avhør har de to mennene fortalt at de brukte et varmt strykejern som torturinstrument for å få henne til å fortelle hvor hun hadde gjemt pengene sine.

Politiet fant 13.000 rand (9.500 kroner) og et kamera hos den ene av de to mennene. De to mennene blir mandag fremstilt for varetektsfengsling.

Kvinnens slektninger i Norge og Nederland ble torsdag varslet om drapet. Norske myndigheter igangsatte fredag formiddag undersøkelser i saken.

– Ambassaden har vært i kontakt med sørafrikanske myndigheter og familien. De vil gi informasjon og eventuelt videre bistand til familien dersom de ønsker det, sier Kopstad.

Les flere nyheter her