Eskil Pedersen: – Vi var naive

AUF-leder Eskil Pedersen sa til skoleelever i Bergen at overvåkingen av det høyreekstreme miljøet har sviktet siden Breivik lykkes i å ta så mange liv i sitt terroranslag 22. juli i fjor. Foto: Terje Bendiksby (Scanpix) Les mer Lukk

AUF-leder Eskil Pedersen retter for første gang etter terrorangrepene 22. juli kritikk mot myndighetenes håndtering av trusler mot samfunnet.

Foran 600 elever fra Nordahl Grieg videregående skole i Bergen tirsdag sa Pedersen at overvåkingen av det høyreekstreme miljøet hadde sviktet ettersom Anders Behring Breivik greide å gjennomføre sine vanvittige planer som krevde 77 liv.

– Vi må sikte mot en balanse. Jeg vil ikke ha et samfunn hvor vi kan forhindre alt vi vil. Men 22. juli viste at vi ikke overvåket det høyreekstreme miljøet godt nok. Vi var naive, og det må vi lære av, sa AUF-lederen ifølge VG Nett.

Les også: Arrangerer ikke sommerleir på Utøya i år

Pedersen holdt en appell til elevene i anledning Framtidskonferansen på skolen. Han refererte til at det historisk er de høyreekstreme miljøene som har brukt vold i Norge, mens Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har mest oppmerksomhet rettet mot ekstreme islamister.

– Jeg sitter ikke på detaljkunnskapene PST har, men når vi vet historien med høyreekstrem vold i Norge så må vi kunne forvente at dette har tydelig fokus fra myndighetene. Det håper jeg PST prioriterer framover, sier Eskil Pedersen.

Les også: AUF-lederen krever beklagelse etter KrF-møte

Informasjonssjef Martin Bernsen i PST viser til den årlige trusselvurderingen og sier til VG Nett at uavhengig av terrorangrepet 22. juli så er ekstrem islamisme fremdeles ansett som den største trusselen mot Norge.

Les også: AUF-ere angrer på intervjuer


Les flere nyheter her