Taliban oppfordrer til drap på utenlandske soldater

Koranbrenningen ved en amerikansk militærbase i Afghanistan har utløst hissige protester som til nå har kostet minst ni mennesker livet. Foto: Parwiz (Reuters) Les mer Lukk

Taliban-opprørere oppfordrer afghanere til å drepe utenlandske soldater som hevn for koranbrenningen ved en amerikansk militærbase.

– Drep dem, ta dem til fange, bank dem opp og lær dem en lekse slik at de aldri mer tør å håne den hellige Koranen, heter det i en kunngjøring fra Taliban.

Opplysningene om at soldater ved den amerikanske Bagram-basen hadde kastet og brent eksemplarer av Koranen sammen med søppel, utløste hissige demonstrasjoner i Afghanistan.

Minst ni mennesker er skutt og drept, og mange er såret av sikkerhetsstyrker de siste to dagene, men Taliban oppfordrer afghanerne til å gå lenger enn å demonstrere og i stedet rette sitt raseri mot de utenlandske styrkene i landet.

Les også: Afghanistan i samtaler med Taliban

– Fortsatt dialog

– Siden det er alle muslimers plikt å beskytte andre muslimers liv og eiendom, bør protestene rettes mot invasjonsstyrkene og deres installasjoner, oppfordrer Taliban.

Opprørernes talsmann Zabiullah Mujahid understreker samtidig at koranbrenningen ikke vil få innvirkning på dialogen Taliban har innledet med amerikanske utsendinger i Qatar.

– Vi fordømmer på det sterkeste skjendingen av den hellige Koranen, men denne saken vil ikke påvirke prosessen i Qatar. Vi sa helt fra starten av at slike spørsmål ikke skal få påvirke den prosessen, sier Mujahid.

Hundrevis av demonstranter fortsatte torsdag protestene mot koranbrenningen for tredje dag på rad, både i Kabul og andre byer.

Les også: - Prinsen kan returnere til Afghanistan

Demonstrantene i Kabul-forstaden Bagrami ropte slagord som «Lenge leve islam, lenge leve Koranen» og «Død over Amerika». Samme slagord ble ropt i byer som Jalalabad og Mihtarlam.

Afghanistans president Hamid Karzai ber om ro mens koranbrenningen blir etterforsket av den USA-ledede NATO-styrken, og han oppfordrer samtidig de afghanske sikkerhetsstyrkene til å unngå bruk av våpen mot demonstrantene og beskytte folks liv og eiendom.

Les også:

Offiser tegner dystert bilde av Afghanistan

«Norske» tolker pågrepet i Afghanistan

- Afghaner begrunner drap på soldater med likskjending


Les flere nyheter her