Ros til pressen for samarbeidet med Utøya-ungdom

Norske medier får ros av NTNU-professor for måten de har opptrådt etter 22. juli. Foto: Håkon Mosvold Larsen (Scanpix) Les mer Lukk

Samarbeidet mellom mediene og AUF-ungdommene etter terroraksjonen på Utøya fungerte godt, og var bedre enn da finske medier dekket skolemassakrene i Finland, mener NTNU-professor.

NTNU-professor Soilikki Vettenranta har i den kommende boken «Mediepedagogikk. Refleksjoner om teori og praksis» sammenlignet norske mediers dekning av Utøya-tragedien med skolemassakrene i Jokela i 2007 og Kauhajoki i 2008, melder Adresseavisen.

I etterkant av Jokela-massakren fikk finske medier hard kritikk fra pårørende, berørte og hjelpeapparatet. Ofrenes familier ble oppsøkt hjemme og skoleelever ble presset til å stille opp. Pressen gjenga også drapsmannens «mediepakke».

Les også: Arrangerer ikke sommerleir på Utøya i år

Kritikken førte til at pressen var langt mer tilbakeholden da Kauhajoki ble rammet av en skolemassakre ett år senere.

Selv om Pressens Faglige Utvalg har mottatt rundt 50 klager etter 22. juli, mener Vettenranta at klagene i Finland var av en mer alvorlig art.

– Det ble gjort overtramp av norsk presse også. Blant annet ble det ringt og tekstet til ungdom på Utøya mens drapene pågikk. Sjokkskadde ungdommer og forskrekkede pårørende ble intervjuet på direkten. Men mange av AUF-ungdommene var skolerte i å opptre i mediene. De ga katastrofen et ansikt. Sammenlignet med Jokela og Kauhajoki, var samarbeidet mellom Utøya-ungdommen og pressen tilnærmet eksemplarisk, sier han.

Les også: Stenger gater i Oslo under terrorrettssaken

– Med sine beretninger vekket de unge empati hos seerne og leserne. Publikum fikk ta del i tragedien. Det bidro til det nasjonale sorgarbeidet, som var viktig for det norske folk etter 22. juli, sier professoren.

Les også: - Ikke opplagt straffbart

Les flere nyheter her