EU vil holde tilbake overføringer til Ungarn

EU-kommisjonens økonomisjef Olli Rehn mener Ungarns tiltak for å få ned underskuddet ikke er tilstrekkelige. Foto: Reuters/Scanpix Les mer Lukk

EU vil holde tilbake drøyt 3,7 milliarder kroner i støtte til Ungarn neste år, som straff for at landet ikke får ned underskuddet på statsbudsjettet.

EU-kommisjonens økonomisjef Olli Rehn kunngjorde beslutningen onsdag og sa at den vil tre i kraft fra årsskiftet.

Ungarns har lovet å få ned budsjettunderskuddet, men Rehn har tidligere stemplet de lovede tiltakene som midlertidige og utilstrekkelige.

Ikke tilstrekkelig

– De er ikke tilstrekkelige for å kunne få ned underskuddet på en bærekraftig og troverdig måte, sa Rehn i januar.

Les også: Norsk strid om fascismen ulmer i Ungarn

Ungarn mottok rundt 15 milliarder kroner fra EUs regionale støttefond i 2010, som er det siste året det foreligger fullstendige tall fra.

EU krever at landets budsjettunderskudd må være på under 3 prosent av bruttonasjonalprodukt.

Les også: Nå krymper økonomien i hele EU

Ungarn har aldri klart å etterkomme dette kravet siden de ble EU-medlem i 2004, bortsett fra i 2011. Fjorårets unntak blir imidlertid tilskrevet en omstridt overføring av private pensjonsfond til statskassen.

EU-bekymring

EU-parlamentet er også bekymret over den politiske utviklingen i Ungarn og vedtok i forrige uke en resolusjon som reiste flere sentrale spørsmål.

Ungarn innførte ved årsskiftet grunnlovsendringer som innebærer at regjeringen får større kontroll over landets medier og sentralbank.

Les også: EU forbereder rettssak mot Ungarn

Endringene kritiseres for å være udemokratiske og i strid med EUs grunnleggende verdier. EU-parlamentet vil derfor ha utarbeidet en rapport som skal belyse om dette er tilfelle.

Et slikt tiltak kan i ytterste konsekvens bety at Ungarn mister sin stemmerett i EUs ministerråd.

Les flere nyheter